Bestuurderskaarten met onvolledige pasfoto in omloop

Bij sommige nieuwe of opvolgende bestuurderskaarten voor de digitale tachograaf is de pasfoto niet volledig. Dit is wel verplicht en kan problemen opleveren bij controles.

​TLN heeft enkele meldingen ontvangen dat het gezicht van de bestuurder op de bestuurderskaart niet volledig is te zien. ​

Vervangende kaart aanvragen

TLN heeft de zaak voorgelegd aan KIWA, dat het probleem kent. In de productie is er bij enkele kaarten iets fout gegaan. Dit is inmiddels verholpen en zou niet meer mogen voorkomen. Mocht u een dergelijke kaart al hebben of nog ontvangen, neem dan zo snel mogelijk contact op met KIWA onder vermelding van uw bestuurderskaartnummer. U krijgt dan met spoed gratis een vervangende kaart. Wacht niet te lang met vervanging, want KIWA zal na verloop van tijd de vervangende kaart niet meer gratis ter beschikking stellen. Let op: als het hoofd van de bestuurder inclusief oren volledig binnen de randen van de foto valt, kunt u geen aanspraak maken op vervanging. 

​Nieuwe kaart

Maximaal drie dagen na productie ontvangt de bestuurder zijn afhaalbericht. Zodra u de vervangende kaart ophaalt, blokkeert KIWA de foutieve kaart. De foutieve kaart staat dan internationaal (via Tachonet) bekend als ongeldig. De ongeldige kaart mag u dan niet meer gebruiken, op straffe van hoge boetes wegens fraude.​

Rijden met foutieve kaarten

Als u een foutieve kaart heeft met een begindatum in de toekomst, houdt KIWA die datum aan voor de vervangende kaart. Gebruik dan de foutieve kaart niet. 

Als u een 'foutieve' kaart al in gebruik heeft, gebruikt u deze tot uw vervangende kaart ingaat. 

Als u de vervangende kaart gebruikt, neemt u de foutieve kaart nog 28 dagen mee voor controles onderweg. De geregistreerde rij-en rusttijden van de foutieve kaart moet u binnen 28 dagen downloaden.

KIWA verzoekt de foutieve kaart, na ontvangst en ingebruikname van de vervangende kaart en na het downloaden van eventueel op de foutieve kaart geregistreerde gegevens, terug te sturen naar KIWA.


Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Kiwa:

088 9984888
vergunningen@kiwa.nl
www.kiwaregister.nl​​​

Gerelateerde onderwerpen

Tachograaf