‘Bij ons begint alles met ICT’

BK Sneltransport uit Boxmeer vervoert geneesmiddelen en grondstoffen door Europa. Al jaren werkt het bedrijf met het TMS-systeem MendriX. ‘Het is door de jaren heen met ons meegegroeid’, zegt operationeel manager Rogier Wils.

'Wij zijn zestien jaar geleden overgeschakeld van het werken met papieren agenda’s en Excel-sheetjes naar het werken met het TMS-systeem MendriX. Dat is ongeveer net zo lang als dat ik zelf bij BK Sneltransport werk. Sindsdien is MendriX met ons meegegroeid.

Als transportbedrijf vervoeren wij kwetsbare, temperatuurgevoelige producten. Dat vervoer is aan strenge eisen verbonden. Wij kunnen elke meter van een transportproces tot zestien jaar terug traceren. Daarin zit alles, van de temperatuurregistratie tot de exacte route die een wagen heeft afgelegd en wie een zending in ontvangst neemt. Dat is belangrijk, bijvoorbeeld wanneer er iets misgaat met een product en je een ‘recall’ moet doen.

MendriX begon als een basis TMS-systeem en is uitgegroeid tot een uitgebreid systeem waar een webportal aanhangt. We regelen er bijvoorbeeld ook de urenregistratie van chauffeurs mee. Het systeem is verbonden aan een app op hun telefoon. Daarmee kunnen ze hun rij- en rusttijden vastleggen. Ook verloopt de facturatie via MendriX. Verder kunnen klanten er zelf hun orders in plaatsen en hun transport dus vervolgens live volgen.

Bij ons begint alles met ICT. Het TMS-systeem is voor ons een kritisch bedrijfsproces. MendriX is daarom ook ingericht op het waarborgen van business continuity. Iets dat steeds belangrijker is geworden sinds de oorlog in Oekraïne en dat nu actueel is met de brandstofproblemen in Frankrijk.

Je wilt te allen tijden voorkomen dat je bedrijfsprocessen stil komen te liggen. Daarnaast wil je altijd een stap vooruit lopen op wat er kan gebeuren. Als er bijvoorbeeld een server platgaat, kunnen wij met het systeem weer binnen twee uur online zijn. Daarbij maken we ook regelmatig back-ups.

Verder zijn we samen met Mendrix met cybersecurity aan de slag gegaan. We verwerken veel privacygevoelige gegevens. Wat je beslist wilt voorkomen is een datalek. Of dat je slachtoffer wordt van ransomware hacks. Er zit bijvoorbeeld een serieuze wachtwoordbeveiliging op het systeem. Ook is er een autorisatiesysteem waarmee je kunt bepalen welke gebruiker welke gegevens kan inzien.

Kortom, MendriX is een bijzonder compleet pakket. Ik kan geen andere TMS-systemen bedenken die zo volledig zijn. In de beginjaren kwamen de oprichters nog zelf met een oude Peugeot 205 aanrijden en hier zelf programmeren. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf met leuke mensen die ons continu voorzien van nieuwe ideeën. En die helpen zorgen dat we voorop kunnen blijven lopen.’

Beurs ICT en Logisitiek

Wil jij ook net zo ver zijn in je digitale oplossingen als BK maar weet je nog niet helemaal hoe je dat moet realiseren? Steek je licht op bij de Beurs ICT en Logistiek op 8,9 en 10 november in de Jaarbeurs in Utrecht. 

Meer weten?

Contact de expert

Denise van Vliet

communicatieadviseur

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.