Britse regering test ‘border readiness’ transportbedrijven

Om uitgaande vrachtwagenchauffeurs en hun vrachtvoertuigen in het Verenigd Koninkrijk nog voordat ze naar een Britse haven of terminal rijden op ‘border readiness’ te kunnen controleren, komt de Britse regering met de dienst ‘Check an HGV’.

De dienst, voluit ‘Check an HGV is Ready to Cross the Border’ en eerder bekend als ‘Smart Freight Service’, stelt de gebruikers in het Verenigd Koninkrijk in staat om te controleren of zij over de juiste EU-documenten beschikken op het punt waar de goederen worden opgehaald. Wordt daaraan voldaan, dan kunnen diezelfde gebruikers hun voertuig(en) certificeren als ‘border ready’, ofwel ‘grensgereed’.

Via webportaal

Wanneer een vrachtwagen als ‘border ready’ wordt beschouwd, wordt via het ‘Check an HGV’-webportaal aan de gebruiker medegedeeld dat zijn voertuig naar de haven of terminal kan rijden. Vrachtwagens die niet ‘border ready’ zijn, worden geadviseerd niet te reizen voordat de benodigde documenten alsnog zijn verkregen.

In praktijk testen

Om de dienst ‘Check an HGV’ in de praktijk te testen, is de Britse regering op zoek naar transportbedrijven die willen deelnemen aan een pilot, in aanloop naar de officiële lancering van de dienst, die naar verwachting medio december plaatsvindt.

Specifiek gericht

De uitnodiging is specifiek gericht aan transportbedrijven (gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en/of de EU) die momenteel goederen van het Verenigd Koninkrijk naar de EU exporteren via de Eurotunnel en/of de haven van Dover. Daarbij is de Britse regering op dit moment alleen geïnteresseerd in begeleide roro-vrachtbewegingen over de weg, en bedrijven die (ook) gespecialiseerd zijn in het transport van verse vis, vee en/of ‘restricted goods’.

Geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar alfonso.gugino@hmrc.gov.uk om meer informatie over de pilot en deelname te ontvangen.

Meer weten?

Contact de expert

Fay van Dongen

Clustermanager mainports