CBR neemt maatregelen tegen vertraging

Recent is de Tweede Kamer geïnformeerd over de vertragingen bij het CBR, maar ook over de maatregelen die het CBR neemt om deze te verminderen.

Mensen die een medische beoordeling nodig hebben van het CBR kunnen momenteel hinder ondervinden van langere doorlooptijden. De stijging in het aantal rijexamens en de groei van het aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer zorgen voor een toename van het aantal medische beoordelingen. Daarnaast voert het CBR een vernieuwing door, die de vertraging op dit moment versterkt.

Tot wel 6 maanden

Door de stijging in het aantal gezondheidsverklaringen dat het CBR moet verwerken kan de doorlooptijd soms oplopen tot wel 6 maanden, waar het CBR streeft naar maximaal 4 maanden. Gevolg is dat mensen ook veel langer moeten wachten als ze ons bellen met vragen over hun verklaring.

Capaciteit vergroot

Om de situatie te verbeteren, werkt het CBR aan de verbetering van de online dienstverlening. Om dit in goede banen te leiden, heeft het CBR de afgelopen maanden haar capaciteit vergroot. De inzet van meer mensen heeft het probleem echter nog niet volledig opgelost. Naar verwachting verbetert de situatie begin volgend jaar. De vertraging zal dan minder worden en mensen zullen eerder worden geholpen. Het verwerkingsproces is dan volledig geautomatiseerd en de informatie-uitwisseling tussen het CBR en artsen vindt dan steeds vaker digitaal plaats waardoor het proces versnelt.

Digitaal aanvragen

Mensen die momenteel op een medische beoordeling wachten, zijn door het CBR geïnformeerd over een mogelijke vertraging van hun aanvraag. Mensen die nog een medische beoordeling nodig hebben, wordt geadviseerd dit ten minste 4 maanden voor het verlopen van hun rijbewijs digitaal, via Mijn CBR, aan te vragen.

  • Lees hier het kamerstuk waarmee de Tweede Kamer is geïnformeerd over de vertragingen bij het CBR en de maatregelen die het CBR neemt om deze te verminderen

Meer weten?

Contact de expert

Team Ledendesk

TLN Adviseurs