Column Elisabeth Post: ‘Ode aan de ondernemer’

Vandaag is de Dag van de Ondernemer. TLN-voorzitter Elisabeth Post wijdt er graag een column aan. ‘Ondernemers verdienen het dat ze extra aandacht krijgen.’

​’Je kunt enige scepsis hebben over initiatieven als ‘De week van…’ en ‘De dag van…’. Letterlijk bijna iedere dag van het jaar heeft wel een bestemming gekregen, van serieuze aangelegenheden (‘Alzheimer dag’) tot zaken die vooral een glimlach opleveren (‘Warme truien dag’ – echt, die bestaat!). Toch zet ik mijn scepsis even opzij als het gaat over ‘De dag van de ondernemer’, een initiatief dat MKB-Nederland enkele jaren geleden in het leven riep.

Ondernemers verdienen het dat ze extra aandacht krijgen. Een ode is meer dan gepast. Onze samenleving, onze economie kan niet zonder ondernemerschap. Waar zouden we zijn zonder mensen die kansen zien en benutten, die al hun krachten inzetten om een mooi bedrijf te leiden en zich niet uit het veld laten slaan door een tegenslag? Het antwoord is korter dan de vraag: nergens!

Waarbij ik meteen aanteken dat die waardering van het ondernemerschap natuurlijk niet beperkt mag blijven tot één dag per jaar. Wat mij betreft, is iedere dag van het jaar een dag van de ondernemer. Toch wil ik op deze dag alle ondernemers dank zeggen voor hun waardevolle inzet voor ons allemaal.

En tegelijkertijd wil ik ze in deze lastige tijden een hart onder de riem steken. Ondernemerschap is omgaan met onzekerheden. Dat hoort erbij. Maar geen ondernemer verdient de huidige problemen waar hij of zij helemaal niets aan kan doen. Stikstof, PFAS, inklimmers: het zijn maatschappelijke onderwerpen die voor heel veel ondernemers in onze sector ongelofelijk dichtbij komen. Deze dag is een goede aanleiding om ook naar de politiek nogmaals duidelijk te maken dat door dit soort dingen bedrijven niet in de problemen mogen komen. Ondernemers moeten kunnen doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Iedere dag van het jaar.’

Meer weten?

Contact de expert

Team Public Affairs

Adviseurs