Heb ik te maken met een fraudeur?

TLN adviseert van onbekende afzenders niets te ondertekenen, zonder de Fraudehelpdesk te raadplegen.

​Ondernemers dienen constant op hun hoede te zijn, en vooral de kleine lettertjes goed te lezen. Kent u de afzender niet en/of heeft u twijfels over de betrouwbaarheid? Controleer of de afzender bekend is bij de Fraudehelpdesk.​ Zij zetten dagelijks diverse waarschuwingen op hun website en hebben daarmee het beste overzicht van de vele fraudescenario’s.

European Business Number (EBN)

Op dit moment komen bij TLN veel meldingen binnen over het European Business Number (EBN). Deze afzender stuurt ondernemers een formulier waarop hun bedrijfsgegevens al gedeeltelijk zijn ingevuld. De ondernemer wordt gevraagd om die gegevens te controleren en bovendien zijn ontbrekende BTW-nummer in te voeren. De indruk wordt gewekt dat je daartoe verplicht bent, maar dit klopt niet. Het is namelijk een offerte voor een internetvermelding van uw bedrijfsgegevens. Door het ingevulde formulier te voorzien van een handtekening en bedrijfsstempel retour te sturen, sluit u een overeenkomst voor drie jaar.

Heeft u al getekend? Dan kunt u de overeenkomst nog binnen veertien dagen na ondertekening annuleren. Doe dat per aangetekende brief of e-mail en vraag om een schriftelijke bevestiging van de annulering.

Domeinnaam-fraudeurs

Bij TLN is ook gemeld dat er weer domeinnaam-fraudeurs actief zijn. Ondernemers worden via de telefoon of per e-mail benaderd met het verhaal dat een derde partij geïnteresseerd is in een domeinnaam die sterk lijkt op het domein van de ondernemer. Trap hier niet in! Vervolgens wordt namelijk geprobeerd om u een dure registratie op te dringen.

Oplettendheid is ook geboden bij transportopdrachten. Controleer ook in dat geval of degene met u zaken wilt doen ook degene is die hij/zij zegt te zijn.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid