Minister licht chauffeurs in over verbod op slapen in cabine

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is dit weekend persoonlijk langs vrachtwagenchauffeurs getrokken om duidelijk te maken dat ook Nederland het lange rusten in de cabine gaat beboeten.

​​​​De actie van de minister om met folders langs parkeerplaatsen te gaan, vloeit voort uit een uitspraak van het Europese Hof, eind vorig jaar. Het Hof bepaalde dat vrachtwagenchauffeurs in de Europese Unie hun wekelijkse rust van 45 uur niet in de vrachtwagencabine mogen doorbrengen.

Wekel​ijkse rusttijd in cabine

De Europese regel die het doorbrengen van de 45 uur wekelijkse rust in de cabine verbiedt is al langer van kracht.​ Maar verschillende landen legden die regel anders uit. Zo handhaafde Nederland niet op een verbod, maar landen als België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk wel. Daardoor werd Nederland ‘de parkeerplaats van Europa’. TLN is geen voorstander van een absoluut verbod. In Brussel wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving waarbij TLN pleit voor de mogelijkheid één keer in de vier weken de 45 uur rust in de cabine te kunnen genieten.

Handha​ving

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) start in januari met het uitdelen van folders waarin ze de handhaving aankondigt. Op overtreding van het verbod staat een boete van € 1500,- voor de onderneming.

Meer weten?

Contact de expert

Erik Busser

Consultant