Minister wil slechte arbeidsomstandigheden op truckparkeerplaatsen aanpakken

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil de effecten van de coronamaatregelen op arbeidsomstandigheden en veiligheid op truckparkings in kaart te brengen en waar nodig direct maatregelen nemen. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een motie die hierover is ingediend door Gijs van Dijk van de PvdA en mede ondertekend door de SP.

Gijs van Dijk kaartte afgelopen donderdag bij de begrotingsbehandeling Infrastructuur en Waterstaat de penibele situatie van sanitaire voorzieningen voor vrachtwagenchauffeurs aan. ‘Zij hebben er last van dat zij, als zij na een lange werkdag ergens moeten stoppen, niet van sanitair gebruik kunnen maken. Het is een normaal recht dat je zou moeten hebben om van het sanitair gebruik te kunnen maken en het niet ergens in de bosjes te moeten doen.’ Van Dijk riep de minister met een motie op hier iets aan te doen. Cem Lacin van de SP heeft de motie mede ondertekend.

Een schoon toilet voor iedereen
De minister zei in het debat dat chauffeurs verdienen met respect behandeld te worden zodat ze ook op een verantwoordelijke manier hun werk kunnen blijven doen. Ze verwees hierbij ook naar de campagne van TLN, “een schoon toilet voor iedereen”. Van Nieuwenhuizen riep alle partijen – wegrestaurants, tankstations en bedrijven die worden bevoorraad – op om hun sanitair gewoon beschikbaar te blijven stellen. Ze noemde het convenant waarin de sector afspraken heeft gemaakt over de beschikbaarheid van sanitair. De minister liet weten dat zij het onderwerp bij bedrijfsbezoeken meermaals heeft aangekaart. Dat zal ze de komende tijd blijven doen.

Actie
Op de motie reageerde van Nieuwenhuizen dat ze de arbeidsomstandigheden op truckparkeerplaatsen graag in kaart wil brengen en waar nodig actie wil ondernemen.

Meer weten?

Contact de expert

Saskia Kraaijenoord