N631 tussen Gilze-Rijen en Oosterhout open voor LZV’s

Spoorbeheerder ProRail heeft de belangrijke spoorwegovergang op de Oosterhoutseweg bij Gilze-Rijen aangepast voor LZV’s. De N631 naar Oosterhout is hiermee per direct voor LZV’s toegankelijk.

​De N631 is een belangrijke verbindingsweg tussen de N282 en de A27. LZV’s moesten altijd omrijden, omdat de overweg op deze route niet toegankelijk was voor LZV’s. TLN heeft er met succes voor gelobbyd om de overweg aan te passen.

Roodtijdverlenging

De betreffende overweg is onlangs voorzien van zogenaamde roodtijdverlenging. Bij deze aanpassing wordt de tijd tussen het knipperen van de lichten en het dalen van de bomen met enkele seconden verlengd, zodat langere voertuigcombinaties meer tijd hebben om de overweg veilig te passeren. Deze maatregel is in het verleden al meerdere keren gebruikt om belangrijke overwegen aan te passen voor LZV’s.

Veiliger maken

De kosten voor de aanpassing van de overweg bij Gilze-Rijen zijn betaald vanuit het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LOV). Dit initiatief van het ministerie van IenW is erop gericht om de doorstroming op overwegen te verbeteren en ze veiliger te maken. Het programma loopt tot 2028 en wordt uitgevoerd door ProRail. TLN heeft in het kader van dit programma meerdere overwegen benoemd waarvan een groot deel inmiddels is aangepast.

Verwerkt op DWO

De overweg op de N631 en het hele traject zijn inmiddels in de digitale wegenkaart ontheffingen (DWO) verwerkt. De DWO is bepalend voor de vraag waar LZV’s wel of niet mogen rijden. De N631 is hiermee officieel vrijgegeven voor LZV’s.

Meer weten?

Contact de expert

Ambro Smit

Deelmarkt secretaris