Nieuwe campagne voor aandacht in het verkeer: Rij MONO

Rij MONO. Dat is de nieuwe campagne waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat appen achter het stuur wil ontmoedigen. Met partners, waaronder TLN, gaf minister Cora van Nieuwenhuizen vandaag het startschot.

​‘Veiligheid staat hoog in ons vaandel, dus niet appen achter het stuur hoort daarbij’, aldus TLN-voorzitter Arthur van Dijk.
Een op de vier mensen leest wel eens berichten tijdens het rijden. Een op de vijf stuurt een berichtje terug. Het risico op een ongeluk is dan groot. Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Vroeger dacht je bij slingerende auto’s aan dronken bestuurders. Nu weet je dat iemand bezig is met zijn mobieltje. We denken dat we kunnen multitasken, maar we kunnen het niet. Appen en rijden gaat niet samen. Neem het risico niet. Rij MONO, fiets MONO.’

‘Niet storen’-functie

De nieuwe campagne MONO sluit naadloos aan bij de oproep die TLN onlangs deed – en in de media veel aandacht kreeg – om te stoppen met appen achter het stuur en zelfs technisch onmogelijk te maken. Ook vanuit deze campagne worden verschillende tips gegeven. Omdat de ‘niet storen’ functie nog niet zo bekend is, is er in deze campagne voor gekozen om deze functie onder de aandacht te brengen. Je stelt ‘m een keer in en je ontvangt geen berichtjes meer als je onderweg bent. Als je dat wilt, kun je een autoreply instellen en ontvangen de afzenders automatisch een berichtje.

Convenant

De campagne heeft brede steun onder de partners van het convenant ‘Veilig gebruik van smartfuncties in het verkeer’. Op dit moment kent het convenant zo’n vijftig ondertekenaars. Van Dijk: ‘Wij zijn heel blij met deze campagne, want het brengt iedereen bij elkaar. Heel veel organisaties zijn met het onderwerp bezig en dat kan de campagne alleen maar sterker maken.’

Meer weten?

Contact de expert

Team Sector en Beleid

Adviseurs