Column Wim Pot: ‘Goede voorbereiding is het halve werk’

Voor elke uitgave van het 'Transport en Logistiek'-magazine schrijft Wim Pot een column over actuele ontwikkelingen in de sector. Deze keer staat de Brexit centraal.

‘Op het moment dat ik deze column schrijf, is nog altijd niet bekend wat er precies gaat gebeuren op 29 maart, de dag van de Brexit. Stevenen we af op een zachte of harde exit? Of komt er nog een onvoorziene variant uit de hoge hoed?

Bizar natuurlijk, die onduidelijk, met nog slechts enkele weken te gaan. Want hoe kun je goed ondernemerschap betrachten als de omstandigheden, zelfs op zo’n korte termijn, nog altijd zo onduidelijk zijn?

Niet voor niets worden er tal van bijeenkomsten over de Brexit georganiseerd, om u zoveel mogelijk bij te praten. Wij deden dat ook, op 7 maart, onder grote belangstelling. En het typische is dan toch: je blijft goeddeels praten in scenario’s. Als dit, dan dat.

Gelukkig is er een aantal zaken al wel duidelijk. Je aansluiten op het Port Community System van Portbase is daar een voorbeeld van. Een soepele goederenstroom staat of valt namelijk voor een belangrijk deel met je werk goed en tijdig op orde hebben. Een aansluiting op het Port Community System van Portbase helpt daarbij; het zorgt ervoor dat de informatie de zending vooruit gaat. Cruciaal om uiteindelijk niet voor een gesloten hefboom te komen staan. Want ook dat is helder: als u uw zaken niet goed regelt, komt u na 29 maart het schip niet meer op. Met alle gevolgen van dien.

Wat ook nu al loont: een bezoek aan www.getreadyforbrexit.eu. Deze website leert u stap voor stap wat te doen om optimaal voorbereid te zijn op de Brexit. Getreadyforbrexit.eu komt voort uit een ketenbreed initiatief om een maximale doorstroom in de Nederlandse havens te realiseren, ook na de Brexit. TLN/FENEX is hier nauw bij betrokken.

Zoals gezegd: de Brexit blijft omgeven met onduidelijkheden. Maar een goede voorbereiding is ook hier het halve werk. En wat dat aangaat, wordt u als ondernemer in ruime mate voorzien van handreikingen – enkele noemde ik u er al. Doe er u voordeel mee, liever vandaag nog dan morgen.’

Wim Pot
Waarnemend voorzitter TLN​

Gerelateerde onderwerpen

Brexit