Conjunctuurbericht TLN: Vertrouwen, maar prijzen blijven achter

Conjunctuurbericht

In het derde kwartaal overheerst het vertrouwen bij logistieke bedrijven, maar de prijzen blijven achter.

​Vervoerders en logistiek dienstverleners blikken overwegend positief terug op het derde kwartaal van 2016. Ze gaan met vertrouwen het vierde kwartaal in, mede dankzij een goed gevulde orderportefeuille. Zorgpunt blijft het prijsniveau.

Dit blijkt uit de jongste editie van de TLN-conjunctuurenquête, een kwartaalonderzoek naar het sentiment onder ondernemers in de transport- en logistieksector.

Hogere bedrijvigheid

Vervoerders en logistiek dienstverleners kenden het afgelopen kwartaal een hogere bedrijvigheid dan verwacht. Het niveau bleef gelijk aan dat van het tweede kwartaal van 2016. Wel zijn er grote verschillen in het niveau van bedrijvigheid. Voor bedrijven in het internationale stukgoederenvervoer, het agrarisch vervoer en het containervervoer was het een relatief rustig derde kwartaal. Bedrijven in het vervoer van levende dieren en het geconditioneerd vervoer konden juist rekenen op veel bedrijvigheid.

Positief ondernemersvertrouwen

Naast de hogere bedrijvigheid zorgt ook een goed gevulde orderportefeuille voor het vierde kwartaal van dit jaar voor een redelijk positief ondernemersvertrouwen. Iets meer dan 42% van alle ondervraagde ondernemers spreekt zijn vertrouwen in de toekomst uit.

Winst blijft achter bij omzet

Groot zorgpunt blijft echter het prijsniveau. Er is weliswaar sprake van een gestage prijsstijging, maar de prijzen lopen nog altijd niet synchroon met de groeiende bedrijvigheid. Dit leidt er, met name bij transportbedrijven, toe dat het niveau van de winst achterblijft bij het niveau van de omzet.

Noodzakelijke investeringen

Om de sterke positie van de Nederlandse logistiek in Europa te behouden, moeten ondernemers in de logistieke sector flink investeren, met name in digitalisering. Denk hierbij aan projecten voor de uitwisseling van e-facturen en digitale vrachtbrieven, maar ook robotisering en andere trajecten om steeds efficiënter te worden. Deze investeringen zijn lastiger door het achterblijven van de winst.

U kunt hier het volledige Conjunctuurbericht over het 3e kwartaal van 2016 downloaden.

Gerelateerde onderwerpen

Financiën en markt