De top-5 gestelde vragen aan TLN Ledendesk - week van 25 maart

Dagelijks zit Team Ledendesk klaar om vragen van leden te beantwoorden. Om u snel verder te helpen, heeft TLN de top-5 vragen en antwoorden samengesteld van de afgelopen week.

​​​​De top-5 vragen gingen over:

  • Gebruik van algemene voorwaarden
  • ​Maatwerkoplossing TLN en CBR
  • De waarde vakantiedag en modelovereenkomsten​
  • Brexit
  • NLTruckkartel

Gebruik van algemene voorwaarden

​Geregeld stellen leden vragen aan TLN die betrekking hebben op algemene voorwaarden. Bij vragen over aansprakelijkheid, het inroepen van een pand- en retentierecht, het beëindigen van een overeenkomst, (buiten)gerechtelijke kosten, verjaringstermijnen, vrijwaringen etc. spelen de toepasselijke algemene voorwaarden een belangrijke rol. Om uw (bedrijfs)risico’s zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat u een beroep kunt doen op uw algemene voorwaarden. Daarnaast is het van belang om de voorwaarden van uw contractspartijen door te lezen om uw risico’s te kennen.
 
TLN ziet dat leden vaak de fout in gaan bij het van toepassing verklaren van de algemene voorwaarden. In tegenstelling tot wat veel leden nog denken is het enkel vermelden van een verwijzingstekst onderaan de factuur of op andere correspondentie niet voldoende.
 
Hoe u uw algemene voorwaarden wel op de juiste manier van toepassing verklaart leest u op onze verdiepingspagina ‘Algemene voorwaarden’. Ook organiseert TLN binnenkort een 'Workshop Algemene voorwaarden'​, waarin onze juristen u meenemen in de problematiek omtrent algemene voorwaarden. Hierover volgt binnenkort meer informatie. Houd de Agenda in de gaten!

Maatwerkoplossing TLN en CBR

Bij de ledendesk komen dagelijks een tiental verzoeken binnen van leden waarvan chauffeurs problemen ondervinden bij het verlengen van het rijbewijs. TLN biedt in samenwerking met het CBR een maatwerkoplossing aan voor dit probleem. Inmiddels heeft TLN via deze weg al veel chauffeurs kunnen helpen. De maatwerkoplossing​ is uitsluitend bedoeld voor chauffeurs van TLN-leden die eind 2018 zijn gestart met het verlengen van het rijbewijs maar nog geen beslissing van het CBR hebben ontvangen. Ook chauffeurs van TLN-leden waarvan het C-rijbewijs binnen 10 dagen verloopt, mogen zich melden. 

TLN roept leden op nauwkeurig alle stappen van de maatwerkoplossing te volgen en de juiste gegevens naar ons per mail te sturen. Op deze manier kunnen we de dossiers snel en compleet naar het CBR sturen. Het CBR gaat er vervolgens mee aan de slag. TLN informeert leden zodra een dossier is behandeld. U ontvangt tussentijds geen statusupdate van ons. Chauffeurs die niet aan de criteria van hierboven voldoen, dienen de normale procedure van het verlengen van het rijbewijs te volgen.

Let op: TLN krijgt veel telefoontjes binnen van chauffeurs die hun gezondheidsverklaring hebben ingediend bij het CBR en daarmee denken dat de procedure is afgerond. Dit is niet het geval. U ​krijgt​ bericht van het CBR, een keuringsformulier voor de keuringsarts en dit formulier moet u na de keuring weer terugsturen naar het CBR. Het CBR besluit vervolgens of u rijgeschikt bent en een nieuw rijbewijs mag aanvragen. De gehele procedure staat hier​ uitgelegd. ​

​De waarde vakantiedag en modelovereenkomsten

TLN ontvangt veel vragen van leden over de berekening en de specifieke toepassing van de waarde van een vakantiedag. TLN heeft een aparte pagina​ aangemaakt waarop alle relevante informatie over de waarde vakantiedag te vinden is. Hier staan ook onder andere de meest gestelde vragen​. Daarnaast heeft TLN de rekentool​ geüpdatet waarmee u deze waarde gemakkelijk kunt berekenen. 

Tot slot heeft TLN twee modellen ontwikkeld van een afstandsverklaring omtrent de waarde van de vakantiedagen 2014-2018.  Deze modellen​ kunt u hier​​ downloaden (exclusief voor leden, zie punt 21 en 22​, onder 'Praktische informatie'​​). Het eerste model is een formele vaststellingsovereenkomst welke door beide partijen (individuele werknemer en werkgever) moet worden ondertekend. Het andere model is een algemene beschrijving voor de werknemer waarin de afstandsverklaring waarde van de vakantiedag wordt toegelicht.​

B​rexit

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie nadert. De kans op een no-deal stijgt. De Brexit houdt TLN en haar leden bezig. De Ledendesk ontvangt dus ook veel vragen hierover. TLN roept leden op die regelmatig naar Groot-Brittannië rijden, zich voor te bereiden om minimaal vier zaken goed te regelen. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat u straks niet naar Groot-Brittannië mag rijden. Alle benodigde informatie vind u hier

NLTruckkartel

Verschillende leden hebben TLN benaderd over een brief die zij van NLTruckkartel hebben ontvangen. Deze brief​ is gestuurd naar alle transportondernemers binnen Nederland. We hebben hierover ook een speciaal ledenbericht verstuurd. Heeft u zich wél al eerder aangesloten bij NLTruckkartel? Dan wordt u vanuit NLTruckkartel rechtstreeks geïnformeerd over de verdere voortgang. Heeft u zich aangemeld maar nog geen specifieke terugkoppeling ontvangen of heeft u zich nog niet aangemeld maar wilt u dat wel doen? Neem dan contact op met NLTruckkartel via 0800-8782552 of via uw relatiebeheerder.

Gerelateerde onderwerpen