Dieselprijs eerste halfjaar 2019 vier procent hoger dan in 2018

De gemiddelde dieselprijs over het eerste halfjaar 2019 was 3,7 procent hoger dan de dieselprijs over het eerste halfjaar 2018.

​Een liter diesel (BP grootverbruik, ex BTW) kostte op 1 januari 2019 precies hetzelfde als op 1 januari 2018, namelijk € 1,14. Maar daarna houdt de vergelijking op. In 2019 steeg hij om op 18 mei de hoogste prijs van € 1,24 te noteren. Vervolgens daalde de dieselprijs sterk om op 15 juni €1,16 per liter te noteren. Daarna steeg hij weer tot € 1,19 op 30 juni. De gemiddelde dieselprijs over het eerste halfjaar 2019 was 3,7 procent hoger dan de dieselprijs over het eerste halfjaar 2018​.

Statistiek.png

​Brandstofclausules

​Sommige transportbedrijven passen brandstofclausules toe om te voorkomen dat een sterke stijging van de dieselprijs een grote impact op de winst heeft. De zogeheten referentieprijs (de prijs waar je de berekening op baseert) en de periode waarin hij geldt spelen in zo’n clausule een belangrijke rol. Er zijn veel verschillende soort brandstofclausules. Eén variant is dat de dieselprijs van de eerste dag van de maand geldt als referentieprijs voor die gehele maand. 

Dat zou in de eerste twee maanden een fors nadeel voor een vervoerder hebben betekend: de dieselprijs bleef na de eerste dag van de maand stijgen. In maart en april waren de gevolgen minder groot, al lag de werkelijke prijs een aantal dagen boven de referentieprijs. Het rekenvoorbeeld laat in ieder geval zien dat het hanteren van een brandstofclausule één ding is, maar dat de formulering ervan nog belangrijker is omdat die de effectiviteit van de clausule bepaalt. Exclusief voor leden biedt TLN meer informatie over brandstofclausules​.​

​​Brandstofbesparing

Bij een analyse van de totale ​brandstofkosten moet uiteraard niet alleen naar de prijs van een liter diesel gekeken worden maar ook naar het aantal getankte liters. Zijn er meer of minder kilometers gereden? Of is het brandstofverbruik toegenomen door bijvoorbeeld meer verkeersdrukte of minder zuinig rijden? Exclusief voor leden biedt TLN meer informatie over brandstofbesparing​.​

Gerelateerde onderwerpen