Disruptieve logistiek centraal op vakbeurs ICT & Logistiek

Impressie vakbeurs ICT & Logistiek 2016

Op 2 en 3 november vindt de vakbeurs ICT & Logistiek plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

​Tijdens seminars, keynotes en casestudy’s verwoorden marktleiders, verenigingen en ICT-professionals hun visies op, ideeën en antwoorden op de meest actuele ICT-thema’s in de logistieke keten. Met 'disruptieve logistiek' als overkoepelend thema van deze editie.

Twee voor twaalf als het gaat om innovatie

Paul Verdult, brandmanager van de beurs ICT & Logistiek, vat de beurs desgevraagd in enkele woorden samen: ‘Al jaren brengen we expertise op het gebied van ICT en logistiek samen, telkens rond een bepaald thema. Dit jaar is dat 'disruptieve logistiek'. Hier hebben we voor gekozen, omdat in de markt is te zien dat het nu echt twee voor twaalf is als het gaat om innovatie. Bedrijven worden gedwongen efficiënter en effectiever te werken. Echter, in de praktijk blijkt dat veel organisaties nog altijd werken met traditionele middelen.’

Handvatten voor digitale transformatie

Verdult vervolgt: ‘De vraag van de klant verandert voortdurend, zo ook zijn wensen en eisen. Met alleen het verbeteren van processen aan de hand van technologie ben je er niet. Op de beurs willen we bezoekers handvatten aanreiken om de digitale transformatie van hun bedrijf aan te pakken. Onder meer aan de hand van praktische voorbeelden willen we bijvoorbeeld laten zien hoe ze de synergie tussen technieken, processen en mensen organiseren. En hopelijk verlaten ze dan de beursvloer vol motivatie om niet alleen slim, maar ook disruptief aan de slag te gaan.’

Thema van deze tijd

WMS-specialist René van den Elsen is te spreken over het gekozen thema: ‘Het gekozen thema past helemaal in deze tijd. Toenemende mondiale productie en handel, de totale transparantie door groeiende mogelijkheden van informatiesystemen en steeds beter georganiseerde mogelijkheden voor transport zullen gaan zorgen voor enorme veranderingen. Kijk naar de toetreding van Chinese webwinkels tot de Europese markt. Mijn verwachting is dat dit gaat leiden tot een aardverschuiving, waarmee de gevestigde webwinkels met behulp van fundamenteel andere bedrijfsmodellen, logistiek en ICT om zullen moeten gaan.’

TLN organiseerde rondleidingen en congres 'Wegvervoer Nederland'

TLN organiseerde op succesvolle wijze rondleidingen langs leveranciers van transport management systemen (TMS) en fleet management systemen (FMS). De deelnemers kregen in korte tijd inzicht in wat de markt van ict-leveranciers op dit moment te bieden heeft.

Tevens organiseerde TLN in samenwerking met Nieuwsblad Transport het congres ‘Wegvervoer Nederland’. Tijdens dit congres werd de sectorstudie van TLN, ING en TVM gepresenteerd, vond een debat plaats over kilometerheffing in Nederland, kreeg de digitale vrachtbrief speciale aandacht en was te vernemen hoe werk is te maken van een gezonde, duurzame sector.

Classificatieplatform LSCM

VLm-voorzitter Jack van der Veen lanceerde officieel LSCM, hét classificatieplatform voor logistiek en supply chain professionals. De classificatiestructuur is gebaseerd op een combinatie van opleidingsniveau, werkervaring en competenties, inclusief een systematiek voor het prikkelen van kennisonderhoud.

LSCM is een initiatief van vLm en wordt onder andere ondersteund door Topsector Logistiek, TLN, HBO Onderwijs-sector, Yacht en JLN. Lees ook het bericht LSCM-register geopend

Lancering iSHARE

Het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP), een initiatief van Topsector Logistiek,­ lanceerde iSHARE. Dit innovatieve project leidt tot uniforme afspraken voor identificatie, authenticatie en autorisatie, bruikbaar voor iedereen in de transport- en logistieksector.

iSHARE past in de strategie van het NLIP om belemmeringen voor verdere data-deling weg te nemen en samenwerking binnen de keten te stimuleren. iSHARE zal vanaf 2018 voor iedereen in de sector bruikbaar én toepasbaar zijn: voor alle modaliteiten, publieke en private partijen, grote en kleinere ondernemingen. Michiel Haarman, programmamanager van het NLIP, gaf hierop een toelichting. Lees er meer over in het bericht Logistieke data delen: doorbraak met iSHARE

Interessante sprekers

Op het beursprogramma stond een groot aantal interessante kennissessies en sprekers:

  • Walther Ploos van Amstel, lector City Logistics aan de Hogeschool van Amsterdam en verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, lichtte tijdens een van de kennissessies toe waarom stadslogistiek slimmer, schoner, stiller en veiliger moet worden.
  • René de Koster, hoogleraar Logistiek en operations management Erasmus Universiteit, vertelde vanuit een wetenschappelijk perspectief over mechanisatie en warehousing.
  • Raymond Tukker toetste aansluitend de presentatie van de Koster aan de praktijk. Als ervaren interim-manager voor onder andere Ahold en Wehkamp gaf Tukker uitleg over de aandachtspunten bij het implementeren van een gemechaniseerd distributiecentrum.
  • Jasper Kuin, new business developer bij KPN, sprak over de invloed van het Internet der dingen op de logistiek.
  • René van den Elsen ging vanuit de ervaringen die opdeed als onafhankelijk adviseur op het gebied van warehouse management systemen in op de do's en don'ts tijdens selectietrajecten
  • Eugene Kerjes, vice-president van Ricoh Supply Chain Management, vertelde over de verbouwing van het distributiecentrum van Ricoh. Daarbij werd flink geïnvesteerd in innovaties als smart glasses, drones en virtual reality in samenwerking met DHL.

Gerelateerde onderwerpen

Bedrijfsautomatisering