Duidelijkheid over Brexit blijft na stemming Lagerhuis uit

Bijna 3 jaar nadat de Britten via een referendum lieten weten dat ze de Europese Unie willen verlaten, was afgelopen week het moment daar om de knoop door te hakken over de wijze van vertrek uit de Europese Unie (EU).

UK and EU flags merged by Houses of Parliament
Brexit - Parliament

​Op dinsdag 12 maart stemde het Britse Lagerhuis over de deal van Theresa May. May hoopte met toezeggingen vanuit Brussel op het laatste moment nog parlementariërs over te halen om haar deal toch te steunen. Helaas mocht dit niet baten en verwierp het Lagerhuis het voorstel met een grote meerderheid.

Vertrek zonder deal

Omdat de Brexit-deal van May op dinsdag werd verworpen, moesten de Britse parlementsleden een dag later aangeven of ze dan liever zonder deal de EU wilden verlaten. Dit zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk (VK) na 29 maart zou worden behandeld als elk ander land buiten de EU. Maar ook hiervoor was in het Lagerhuis geen meerderheid te vinden. De Britse parlementariërs gaven zelfs aan nooit uit de EU te willen vertrekken zonder een deal.

Dan maar een uitstel?

In een laatste stemming, gisteren, moesten de Britse parlementariërs bepalen of de Brexit uitstel verdiende. Met een duidelijke meerderheid van 211 stemmen voor, liet het Britse Lagerhuis weten de Brexit tot ten minste 30 juni uit te willen stellen.

Op donderdag 21 maart komt de Europese Raad, die bestaat uit de premiers of presidenten van de 27 EU-lidstaten, bij elkaar om de uitkomst van de stemming – uitstel – te accepteren of te weigeren. Alle lidstaten moeten het hier unaniem over eens zijn.

In de tussentijd heeft May de tijd om met een nieuwe deal te komen die het Britse Lagerhuis zal accepteren. Zou de deal van May volgende week wéér niet worden geaccepteerd door het Lagerhuis, dan zou het alsnog kunnen betekenen dat het VK de EU verlaat zonder deal. Hierover is pas duidelijkheid na 21 maart.

Voorbereiden blijft belangrijk

TLN betreurt het dat door het uitblijven van een definitieve keuze de onduidelijkheid over de Brexit blijft voortduren. Een ‘no deal’-scenario is helaas nog niet van tafel, terwijl dit de optie is die verreweg de minste voorkeur heeft. Het blijft daarom belangrijk dat bedrijven zich voorbereiden op een worst case scenario. De Get Ready for Brexit-website biedt hiervoor diverse handreikingen.

  • Een schematisch overzicht van de gebeurtenissen en gevolgen van de verschillende stemronders vindt u hier