Europese Commissie komt met noodmaatregelen voor no-deal Brexit

Met nog 100 dagen te gaan tot de Brexit heeft de Europese Commissie noodmaatregelen aangekondigd voor een ‘no deal’ Brexit.

​Een pakket van veertien maatregelen moet ervoor zorgen dat er op 30 maart 2019 geen totale chaos ontstaat in sommige sectoren, waaronder de transportsector. Door de politieke onrust in het Verenigd Koninkrijk wordt de kans op een ‘no deal’ steeds reëler en deze maatregelen zijn een reactie daarop.

Toegang zonder vergunningen

Transporteurs uit het Verenigd Koninkrijk kunnen tot 31 december 2019 goederen in de Europese Unie vervoeren, zonder extra vergunningen. Dit is wel onder de voorwaarde dat het Verenigd Koninkrijk gelijkwaardige rechten verleent aan vervoerders uit de Europese Unie. Als deze maatregel in werking treedt, is het dus tot begin 2020 niet nodig om met speciale vergunningen op het Verenigd Koninkrijk te rijden.

Cabotage niet meer mogelijk

Cabotage zal voor voertuigen uit het Verenigd Koninkrijk echter niet meer mogelijk zijn in de Europese Unie. De Britse regering heeft nog niet uitgesproken of EU-voertuigen dit wel op Brits grondgebied mogen, maar de kans daarop is uiterst klein.

Kans op hinder blijft bestaan

De Europese Commissie benadrukt dat deze maatregelen de impact van een ‘no deal’ Brexit niet kunnen wegnemen, maar dat ze bedoeld zijn om de ergste schade te beperken. De maatregelen nemen de douaneverplichtingen, die zullen ontstaan aan de grens na de Brexit, echter niet weg. Het blijft dus belangrijk om voorbereid te zijn op de Brexit. De speciale Brexit-pagina van TLN en de website Get Ready for Brexit helpen daarbij.

Gerelateerde onderwerpen

Brexit