Galecopperbrug A12 feestelijk heropend

De gerenoveerde Galecopperbrug in de A12 bij Utrecht is vandaag 5 oktober 2015 feestelijk geopend door Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Daarnaast wordt ook het KARGO project, de renovatie van 8 stalen boogbruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal, afgesloten


De gerenoveerde Galecopperbrug in de A12 bij Utrecht is vandaag 5 oktober 2015 feestelijk geopend door Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Daarnaast wordt ook het KARGO project, de renovatie van 8 stalen boogbruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal, afgesloten.

TLN: Succesvolle aanpak
De Galecopperbrug was hard aan renovatie toe en kan nu weer minimaal 30 jaar mee. De aanpak die door Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Galecom is gekozen en uitgevoerd leverde voor het verkeer slechts beperkte hinder op. TLN feliciteert Rijkswaterstaat met dit succes.

Versterkt
De brug is door uitbreiding van de betonnen onderbouw en 6 miljoen kg staal in de vorm van 4 gigantische liggers versterkt. Het wegdek is nu voorzien van een laag hogesterktebeton. Het aanbrengen van dit zogenoemde hogesterktebeton is een zeer gevoelig en langdurig proces. De aannemer werkte daarom in een grote tent zodat de rijstroken tegen weersinvloeden werden beschermd.

Afscherming
De tent leverde naast bescherming tegen weersinvloeden op het aanbrengen van het hogesterktebeton ook een veilige manier van werken op en schermde de werkzaamheden voor de verkeersdeelnemers op de brug af. Dit resulteerde in een positief effect op de doorstroming en de verkeersveiligheid tijdens de werkzaamheden. TLN heeft ook meegewerkt aan de ontwikkeling van andere verkeersmaatregelen om de hinder voor het verkeer zo beperkt mogelijk te houden.

Verhoging doorvaarthoogte
Met de renovatie van de Galecopperbrug is ook de doorvaarthoogte voor scheepvaart op het Amsterdam-Rijnkanaal vergroot. Schepen worden steeds groter en vervoeren meer containers. De brug is daarom 90 cm opgevijzeld zodat deze nu op Rijnvaarthoogte ligt.

Belangrijke corridor
De A12 is voor het beroepsgoederenvervoer een belangrijke verbinding van West naar Oost en v.v. De A12 nabij Utrecht verwerkt dagelijks ca. 200.000 voertuigen. Een goed functionerende Galecopperbrug is daarvoor essentieel. Wat TLN betreft wordt er nu snel doorgepakt met de aanpak van het project Ring Utrecht

Gerelateerde onderwerpen

Infrastructuur