Gewesten publiceren 'domain statements'

De Waalse wegbeheerder Sofico heeft vorige week vrijdag het 'domain statement' voor Wallonië gepubliceerd. ​Onze Waalse zusterorganisatie UPTR verwacht dat voor het einde van deze week ook het Brussels en Vlaams gewest hun domain statement zullen publiceren. Deze publicatie is nodig om andere bedrijven die met hun eigen apparatuur en systemen tol willen heffen in België, toegang te geven tot het Belgische netwerk en hun kastjes te laten accrediteren door uitvoeringsorganisatie ViaPass.

​De toelating van andere kastjes dan die van Satellic voor de Belgische kilometerheffing is weer een stap dichterbij. De Waalse wegbeheerder Sofico heeft vorige week vrijdag het 'domain statement' voor Wallonië gepubliceerd. ​Onze Waalse zusterorganisatie UPTR verwacht dat voor het einde van deze week ook het Brussels en Vlaams gewest hun domain statement zullen publiceren. Deze publicatie is nodig om andere bedrijven die met hun eigen apparatuur en systemen tol willen heffen in België, toegang te geven tot het Belgische netwerk. 

Het domain statement bevat alle eisen die aan de te gebruiken OBU's worden gesteld en de nauwkeurigheid waaraan ze moeten beantwoorden. Aanbieders zoals Axxes, die de bekende blauwe kastjes levert aan bedrijven als Multiservice en UTA, kunnen met deze publicatie weer een stap voorwaarts zetten in de benodigde accreditatieprocedure van ViaPass. Het blijft onzeker of zij deze procedure tijdig kunnen afronden om vanaf 1 april met hun eigen kastje de tolheffing in België te kunnen verzorgen. 

Transportbedrijven doen er nog steeds verstandig aan om expliciete afspraken te maken met dergelijke aanbieders over de tijdelijke en tijdige levering van Satellic-kastjes op het moment dat de 'eigen' kastjes niet tijdig geaccrediteerd zijn. TLN roept haar leden ook uitdrukkelijk op om de voorbereidingen te starten, hun bedrijf en voertuigen te registreren en de OBU's aan te gaan vragen. Zoek bijvoorbeeld contact met TLN-partner BP om hun aanbod ten aanzien van brandstof en toldiensten te bekijken of regel het zélf via de website van aanbieder Satellic (www.satellic.be) (SB). ​


Gerelateerde onderwerpen

Belgische kilometerheffing