Harmsenbrug (N57) 3 mei weer volledig open

Op 3 mei as. wordt de Harmsenbrug in de N57 weer opengesteld voor alle verkeer.

Rijkswaterstaat is bijna een maand eerder klaar met de versterking van de Harmsenbrug. In het eerste weekend van mei wordt de laatste hand gelegd aan de werkzaamheden. Vanaf 3 mei is de Harmsenbrug weer open voor al het verkeer. De brug is dan klaar voor de toekomst. Door de goede samenwerking met de opdrachtnemer is niet alleen de versterking eerder gereed, maar zijn ook enkele werkzaamheden uitgevoerd die voor de komende twee jaar gepland waren. Dit betekent dat er voorlopig geen werkzaamheden meer nodig zijn aan de Harmsenbrug die grote hinder veroorzaken.

Rijkswaterstaat heeft veel bruggen in beheer, in alle soorten en maten. Om de bruggen in goede conditie te houden, worden zij regelmatig geïnspecteerd. Uit een controle van de Harmsenbrug bleek vorig jaar dat versterking van de constructie nodig was. De brug kon de zware belasting van de afgelopen jaren niet meer aan. Hij voldeed niet meer aan de Europese normen. Daarom heeft Rijkswaterstaat in juni 2014 in beide richtingen één rijstrook afgesloten en een verbod ingesteld voor vrachtwagens zwaarder dan 50 ton. Na een snelle aanbesteding is Rijkswaterstaat begonnen met de werkzaamheden om de brug te versterken. In samenwerking met opdrachtnemer Spie Nederland is Rijkswaterstaat er in geslaagd in acht maanden de Harmsenbrug weer helemaal gereed te maken voor al het verkeer. Dat is bijna een maand sneller dan gepland. In totaal is 75 ton extra staal aangebracht. Veertig ton aan de onderzijde van de brug en 35 ton in de pyloon. Dit staal is verwerkt onder het brugdek en aan de binnenzijde van de pyloon, zodat de aanblik aan de buitenzijde onveranderd bleef.

Door een slimme combinatie was het mogelijk in hetzelfde tijdsbestek tevens enkele andere geplande werkzaamheden uit te voeren: asfalteren van het wegdek, reparatie van een voegovergang en het volledig verven van de pyloon. Daardoor zijn voorlopig geen grote werkzaamheden aan de Harmsenbrug meer nodig. Wel zal Rijkswaterstaat de jaarlijkse inspecties en het reguliere onderhoud uitvoeren. Weggebruikers kunnen nu weer lange tijd veilig gebruik maken van de Harmsenbrug, een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van Voorne-Putten.

Ter voorkoming van extra hinder in de nabije toekomst is besloten het conserveren van de pyloon én het asfalteren van het slechte wegdek op de brug in dezelfde hinderperiode aan te pakken. Hiervoor zijn 2 extra contracten afgesloten en is actief ingezet op afstemming met de opdrachtnemer voor het verstevigen van de brug en andere werkzaamheden in de omgeving.

Hinder door werkzaamheden
Vanaf 3 mei is de brug weer volledig beschikbaar voor alle verkeer. Alle verkeersmaatregelen zijn nu volledig afgestemd op deze einddatum. (Er is altijd een kans dat een deel van de werkzaamheden door heel slecht weer uitgesteld moet worden. De weg wordt dan echter wel vrijgegeven, we moeten dan echter wel het weekend later een nachtafsluiting uitvoeren voor de afronding). Hierbij een overzicht van de hinder die u nog kunt verwachten tot en met 3 mei:

 • Voorbereidende werkzaamheden en wegdekreparatie tbv asfaltwerkzaamheden 2 en 3 mei:
  Vr 24 april  21:00 tot en met  za 25 april 2015 23:00, afsluiting volledige linkerrijstrook richting N15 gedurende ongeveer 24 uur op N57li inclusief afslag linksaf naar N15 richting Europoort. Rijstrook 2 rechtsaf blijft open, richting Rotterdam via  Calandbrug, Europoort/Maasvlakte via Moezelweg

 • Ombouw barrier N57li; rijstrook 1 naar rijstrook 2:
  Zo 26 op ma 27 april 2015, nachtafsluiting 00:00 - 04:00

 • Verwijderen barriers (vervangen door schildjes) N57re:
  Wo 29 op Do 30 april 2015, nachtafsluiting 00:00 - 04:00

 • Verwijderen barriers (vervangen door schildjes) N57li:
  Do 30 april - Vr 01 mei 2015, nachtafsluiting 00:00 - 04:00

 • Afsluiting voor asfaltwerkzaamheden N57li:
  Vr 01 op Za 02 mei 2015, nachtafsluiting 21:00 - 09:00

 • Afsluiting voor asfaltwerkzaamheden N57re:
  Za 02 op 03 mei 2015, nachtafsluiting 21:00 - 09:00 (inclusief afsluiten volledige tunnel richting Europoort/Maasvlakte, ivm aanpassing taper door A-lanes)

Standpunt TLN
TLN heeft er vorig jaar nadrukkelijk op aangedrongen dat de Harmsenbrug zo snel mogelijk weer vrijgegeven voor alle verkeer en is tevreden dat op 3 mei ook vrachtauto's zwaarder dan 50 ton weer van de brug gebruik kunnen maken.

Heeft u vragen over de inzet van TLN op dit dossier of dit bericht of ervaart u als lid van TLN problemen met de berijdbaarheid van andere bruggen, geeft u dat dan door aan regionaal adviseur ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer Leander Hepp via lhepp@tln.nl of 088-4567458. (LHe)

Gerelateerde onderwerpen

Infrastructuur