Hoe voorkom ik hoge tachograafboetes?

Tijdens recent afgenomen TLN Rijtijdenscans bleek in veel situaties de digitale data van de tachograaf en/of de bestuurderskaart niet compleet te zijn.

Tijdens een bedrijfscontrole van ILT zou dit kunnen leiden tot een boete van 4.400 euro voor elke dag dat er data ontbreekt. Dat leidt al snel tot een maximale boete van 82.000 euro!

C- en M-bestanden

Waren het vroeger de tachograafschijven van de chauffeurs die verzameld moesten worden en tijdens een bedrijfscontrole overlegd moesten worden, tegenwoordig moeten de zogenaamde C- en M-bestanden gearchiveerd worden. De C-bestanden zijn afkomstig van de chauffeurskaart en de M-bestanden zijn afkomstig van het massageheugen van de tachograaf.

Diverse redenen

Om diverse redenen ontbreken er vaak C- en/of M-bestanden. Een voorbeeld is een huurvoertuig dat is ingezet. Is hiervan een M-bestand beschikbaar? Is er een uitzendkracht ingezet? Is hiervan een C-bestand beschikbaar? En is met de tachograaf op de juiste wijze een lockin gemaakt? Zo niet, dan kan dit betekenen dat de data ontbreekt in het M-bestand.

Versnelde training

Tijdens de versnelde training ‘Rij- rusttijden en digitale tachograaf’ wordt uitgebreid stilgestaan bij de bedrijfscontroles van ILT en hoe er voor te zorgen dat alle C- en M-bestanden wél aanwezig zijn. Daarnaast kan TLN Consultancy u met de TLN Rijtijdenscan vooraf melden of alle data aanwezig is en welke fouten meer aandacht vragen binnen uw onderneming. Ook worden tips en handvatten gegeven om de data in de toekomst op de juiste wijze te verzamelen en te analyseren.

Geïnteresseerd?

Geïnteresseerd geraakt in deze training? Bezoek dan deze pagina of neem contact op met Erik Busser van TLN via 088-4567271 of ebusser@tln.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Tachograaf