Hoge boetes na bedrijfscontroles ILT

Bon met gegevens uit tachograaf

De afgelopen periode hebben diverse ondernemers zich bij TLN gemeld in verband met hoge voornemens tot boeteoplegging naar aanleiding van bedrijfscontroles op de rij- en rusttijden door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

​​Ontbreken van verplichte gegevens

Deze bedragen variëren van € 20.500 tot € 82.000, afhankelijk van het aantal werknemers. De reden dat deze boetes zo hoog oplopen is dat het in veel gevallen om het ontbreken van gegevens gaat. Hiervoor worden vaak de maximale boetebedragen toegepast.

Voor het ontbreken van chauffeurs- of voertuiggegevens van één dag geldt bijvoorbeeld een boete van € 4.400. Over een periode van 4 weken loopt dit op tot een maximum van € 82.000. Voor de eerste bedrijfscontrole geldt sinds 21 maart 2016 een maximum-bedrag, afhankelijk van het aantal werknemers. Voor een tweede bedrijfscontrole geldt geen maximum meer.

Boetes eenvoudig te voorkomen

Tijdens de versnelde training Rij- rusttijden en digitale tachograaf wordt uitgebreid ingegaan op het op de juiste manier verzamelen van alle verplichte data zodat er tijdens een bedrijfscontrole geen gegevens ontbreken.

Voor de komende maanden is er weer een aantal workshops gepland. Ga naar de pagina Rij- rusttijden en digitale tachograaf (versneld) of raadpleeg de TLN-agenda voor alle data en locaties.​

Gerelateerde onderwerpen

Rij- en rusttijden; Tachograaf