Houd rekening met de speed-pedelec

Sinds dit jaar mogen speed-pedelecs op veel plaatsen op de rijbaan rijden. Daar delen ze de weg met ander gemotoriseerd verkeer. Ook voor vrachtwagenchauffeurs is dit wennen.

​Speed-pedelecs lijken op fietsen, maar gaan veel sneller. Ze beschikken over een elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur.

Speed-pedelec.jpg 

Naar de rijbaan

De indruk kan ontstaan dat de bestuurders van een speed-pedelec ten onrechte op de rijbaan rijden, maar dit is niet het geval. Sterker, op tal van plaatsen moet de speed-pedelec van het fietspad naar de rijbaan.

Dezelfde verkeersregels

Voor de speed-pedelec gelden dezelfde verkeersregels als voor de bromfiets. Een speed-pedelec moet dus over een kenteken beschikken om op de openbare weg te mogen rijden. Verder moet de bestuurder minimaal een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) in het bezit hebben.

Belangstelling groot

Het aantal speed-pedelecs is nu nog vrij beperkt, maar de belangstelling ervoor is groot. TLN adviseert vrachtwagenchauffeurs dan ook om serieus rekening te houden met deze relatief nieuwe verkeersdeelnemer.

  • Klik hier voor meer informatie over de speed-pedelec

Gerelateerde onderwerpen

Verkeersveiligheid