ILT en TLN experimenteren met toezicht nieuwe stijl

De ILT gaat bij wijze van proef op afstand toezicht houden. Dit doet ILT samen met TLN en enkele vervoerders. De ILT maakt daarbij gebruik van blockchaintechnologie.

Checkbox

​Vervoerders bekritiseren de ILT, omdat het huidige toezicht in hun ogen te veel op details gericht zou zijn. Bovendien is er de roep om meer toezicht. Immers, door de beperkte controlecapaciteit blijven grote, concurrentievervalsende overtredingen te veel buiten schot.

Gelijke behandeling

TLN en de ILT hebben deze kritiek besproken en benadrukken dat een gelijke behandeling van al het beroepsgoederenvervoer (level playing field) altijd het uitgangspunt moet zijn.

Effectiever aangewend

Met datatechnieken zoals blockchain ontstaan nieuwe mogelijkheden om op afstand toezicht te houden. Dit biedt ILT de kans om beter invulling te geven aan de roep om meer toezicht. Immers, de tijd en energie die ILT nu steekt in reguliere bedrijfscontroles kan met blockchaintechnologie effectiever worden aangewend. Zodat meer grote overtreders kunnen worden aangepakt.

Wederzijdse voordelen

Tijdens de kleinschalige proef test ILT samen met TLN en een aantal vervoerders de beschikbare blockchaintechniek. Eerst in relatie tot de naleving van de rij- en rusttijden, later ook bij ander toezicht. Tijdens de proef wil de ILT vaststellen welke gegevens essentieel zijn om te delen en welke wederzijdse voordelen zijn te realiseren. Tevens verkent de ILT de mogelijkheden voor zelfregulering, waarbij de aandacht onder meer uitgaat naar een onderlinge vergelijking via benchmarking.

Voorlichtingsbijeenkomsten

In september vinden enkele voorlichtingsbijeenkomsten over de proef plaats, voor een beperkt aantal deelnemers. Is de geschetste aanpak in lijn met uw stijl van werken en bent u geïnteresseerd in de proef? Maak dan uw belangstelling kenbaar via rheerings@tln.nl of via 088-4567253.