Inwisselen trekker-certificaat voor T-rijbewijs kan nog tot 1 juli 2016

Trekker

Het trekker-certificaat kan nog tot en met donderdag 30 juni 2016 worden omgewisseld voor een categorie T-rijbewijs.

​Bestuurders van land- en bosbouwtrekkers (lbt’s) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (mmbs’en) die op 1 juli 2015 geen geldig rijbewijs B of C hadden, maar wel een trekker-certificaat, hebben per 1 juli 2016 een jaar de tijd gehad om hun trekker-certificaat om te ruilen voor een T-rijbewijs.

Trekker-certificaat niet meer voldoende

Vanaf 1 juli 2016 is een trekker-certificaat dus niet meer voldoende voor het besturen van een voertuig van bovengenoemde categorieën. Wil men na 1 juli 2016 een lbt of mmbs legaal op de openbare weg besturen, dan moet men in het bezit zijn van een B-rijbewijs behaald vóór 1 juli 2015, een T-rijbewijs behaald sinds 1 juli 2015 of een C-rijbewijs.

Examen bij het CBR

Voor het behalen van een T-rijbewijs, zal een bezitter van uitsluitend een trekker-certificaat na 1 juli 2016, net als bij de andere volwaardige rijbewijzen, met goed gevolg een praktijk- en theorie-examen moeten afleggen bij het CBR, alvorens men de categorie T kan bijschrijven op het rijbewijs.

Omwisseling vóór 1 juli

De RDW zal vrijdag 1 juli 2016 alle nog openstaande Verklaringen van Rijvaardigheid voor de categorie T, die zijn afgegeven op basis van de nog uitstaande omwisseling van het trekker-certificaat, meteen blokkeren. Gemeenten zijn door de RDW dringend verzocht om alle aanvragen voor donderdag 30 juni 22.00 uur te scannen in het NRD-backoffice station.

Gerelateerde onderwerpen

Truckende tractoren