JSF biedt kansen voor Nederlandse logistiek

F-35 op vliegbasis Leeuwarden tijdens Luchtmachtdagen 2016

Nederland heeft al jaren de ambitie om een rol te spelen in de logistiek rondom de F-35, ook bekend als de JSF of Joint Strike Fighter. Het is nu tijd om deze ambities te verwezenlijken.

​Na vele jaren ontwikkeling vliegen er inmiddels veel F-35's in de VS. Tijdens de Luchtmachtdagen op vliegbasis Leeuwarden heeft Nederland al kunnen kennismaken met de twee Nederlandse F-35's. In 2019 gaan de Nederlandse F-35's vanaf Leeuwarden en Volkel vliegen. Tot die tijd wordt er een groot aantal F-35's gestationeerd in andere Europese landen.

F-35-programma

Inmiddels heeft Nederland zich goed gepositioneerd in het F-35-programma en is het tijd om aan de slag te gaan. Rene de Koning is vanuit de Topsector Logistiek (met steun van de Ministeries EZ/CMP en Defensie) aangewezen om de Nederlandse logistieke activiteiten te coördineren, op te zetten en te “verkopen” aan de Amerikaanse stakeholders.

OneLogistics

Onder de naam OneLogistics wil Nederland het F-35-programma ondersteunen. Door een slimme aanpak kan de complete Europese logistiek van het F-35-programma naar Nederland worden gehaald. Tijdens de Luchtmachtdagen op 11 juni 2016 is een intentieovereenkomst getekend.

Brede samenwerking

Brede samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven vormen de voorwaarden om adequate- en innovatieve logistieke oplossingen te kunnen bieden aan het F-35-programma. OneLogistics zet “het beste dat Nederland te bieden heeft” op het gebied van logistiek in voor het F-35 programma: een geïntegreerd dienstenpakket van o.a. warehousing, (wereldwijd) vervoer, douane- en btw-oplossingen, planning van reserve-onderdelen, verpakking, afhandeling van speciaal materiaal en IT- en ‘control-tower-oplossingen'.

Supply Chain Coordination Center

Nederland wil zoveel mogelijk (service)logistieke regie en uitvoering van de nieuwe F-35 onderhoudsoperatie naar zich toe trekken. De meest ambitieuze stap is om een Service Supply Chain Coordination Center (SSC CC) in Nederland op te zetten om alle (service)logistiek voor de F-35 in Europa en mogelijk wereldwijd te regelen. Vanuit de Topsector Logistiek werken Onelogistics en Gordian samen met NDL aan het verwezenlijken van deze logistieke ambitie voor Nederland.

Uitnodiging om bij te dragen

Om deze brede logistieke oplossing te realiseren zijn we op dit moment actief op zoek naar partners die innovatieve logistieke maar ook uitvoerende oplossingen kunnen bijdragen. Met deze partners, die mogelijk deel uit kunnen maken van het toekomstige SSC-CC, bouwen we de uiteindelijke logistieke oplossing.

Informatiebijeenkomst

Om zoveel mogelijk NDL- en TLN-leden de mogelijkheid te bieden om aan te sluiten aan dit unieke
project organiseren we vanuit NDL een informatiebijeenkomst op woensdag 7 september van 15.00 tot 17.00 uur bij NDL (Louis Pasteurlaan 6, 2719 EE Zoetermeer).

Tijdens deze bijeenkomst schetsen we het F-35 programma, de contouren van het SSC-CC, het demonstratieproject en de daadwerkelijke logistieke oplossing en de mogelijkheden voor partijen om hieraan bij te dragen.

Aanmelden

Heeft u interesse om deze bijeenkomst bij te wonen en een bijdrage te leveren aan een uniek logistiek project meldt u dan nu aan via Joyce van Dalen, via j.vandalen@ndl.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Logistiek en expeditie