Logistieke data delen: doorbraak met iSHARE

Het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP) – een initiatief van Topsector Logistiek - lanceert iSHARE tijdens de vakbeurs ICT & Logistiek


Dit vernieuwende project leidt tot uniforme afspraken voor identificatie, authenticatie en autorisatie, bruikbaar voor iedereen in de sector Transport & Logistiek. iSHARE past in de strategie van NLIP om belemmeringen voor verder data delen weg te nemen en samenwerken binnen de keten te stimuleren.

Uniforme afspraken

Vanaf 2016 ontwikkelen publieke en private partijen gezamenlijk uniforme afspraken voor identificatie, authenticatie en autorisatie. Dit afsprakenstelsel zal vanaf 2018 voor iedereen in de sector bruikbaar én toepasbaar zijn: voor alle modaliteiten, publieke en private partijen, grote en kleinere ondernemingen.

Drempelloos data delen

Programmamanager NLIP Michiel Haarman: “De logistieke sector kenmerkt zich door talloze deeloplossingen voor data delen en die fragmentatie vormt een belemmering voor verdere groei. We missen daar kansen. NLIP gelooft er sterk in dat drempelloos data delen leidt tot nieuwe proposities en derhalve groei voor individuele organisaties en voor de sector als geheel.

De afspraken die we samen met de sector binnen iSHARE gaan vastleggen vormen een cruciale ‘bouwsteen’. Deze maakt het mogelijk om data te delen ‘aan de bron’. Organisaties stellen hun data beschikbaar, zodat anderen deze kunnen gebruiken wanneer dat nodig is. Met daarbij de zekerheid dat de data-eigenaren te allen tijde kunnen bepalen óf en met wie ze welke data delen.”

Aanmelden co-­creatie 2017

NLIP nodigt organisaties uit de sector uit om mee te praten en mee te werken tijdens het co-­creatie proces dat in 2017 van start gaat. Geïnteresseerden voor co-­creatie kunnen zich aanmelden via www.ishare-­project.org.

Gerelateerde onderwerpen

ICT