Nationaal Mobiliteitsdebat

Op 9 maart organiseert de Mobiliteitsalliantie de eerste editie van het Nationaal Mobiliteitsdebat. Alle grote politieke partijen hebben hun medewerking toegezegd. TLN-leden zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.

​TLN heeft samen met de NS, ANWB en RAI Vereniging de Mobiliteitsalliantie opgericht. De organisaties zijn van mening dat mobiliteit anders moet en anders kan in Nederland. Het moet slimmer, flexibeler, groener en veiliger.

Korte termijn

Inmiddels hebben vele andere organisaties zich bij de Mobiliteitsalliantie aangesloten waaronder alle stads- en streekvervoerders, KNV, BOVAG, VNA en de Fietsersbond. Voor het eerste slaan de belangrijkste belangenorganisaties op het terrein van mobiliteit de handen ineen. De organisaties zijn het er roerend over eens dat op de korte termijn een integrale aanpak van de bereikbaarheidsuitdagingen in Nederland noodzakelijk is.

Ingrijpende oplossingen

Mobiliteit in al haar vormen groeit, maar onze mobiliteitssystemen kunnen die groei niet aan. Gebruikers van infrastructuur merken dit iedere dag, op de weg en op het spoor. De vertraging op de wegen is al fors, maar neemt tot 2021 nog eens met 38% toe. Het aantal reizigerskilometers per trein steeg de afgelopen 10 jaar met meer dan 20%, terwijl het OV-gebruik in de steden jaarlijks met 5% groeit. Helaas neemt ook het aantal doden en ernstig gewonden in het verkeer weer toe. En last but not least: we lopen tegen milieugrenzen aan. De deelnemers aan de Mobiliteitsalliantie zijn ervan overtuigd dat alleen ingrijpende oplossingen perspectief bieden. 

Oproep aan politiek

Voor het eerst doen alle organisaties gezamenlijk een oproep aan de politiek om samen met het bedrijfsleven met een gedegen en al omvattende aanpak van de bereikbaarheidsproblemen in Nederland te komen. Vanuit de politiek is bijvoorbeeld de aanpak van files veel te versnipperd, maar ook alle regimes voor de toegang tot steden voor goederenvervoer zorgen voor onnodige problemen. Tegelijkertijd kan de samenwerking tussen de modaliteiten weg, spoor en water geoptimaliseerd worden. Allemaal met als doel om Nederland in beweging te houden.

Het Nationaal Mobiliteitsdebat staat onder leiding van Rens de Jong (BNR Nieuwsradio) en uiteraard in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart.

Locatie

Zaal ‘Mission’ - Jaarbeurs
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht

Programma

09.00-09.30 uur: inloop
09.30-12.00 uur: debat
12.00-13.00 uur: lunch

Aanmelden

Aanmelden kan via www.tln.nl/agenda. Na ontvangst van de aanmelding volgt een bevestiging per e-mail.

Gerelateerde onderwerpen

Infrastructuur