NLIP reikt eerste stimuleringsvouchers Papierloos Transport uit

Eerste vouchers Papierloos Transport Dé Post van HN Post & Zn uit Pijnacker en Maarten Bos van v Hooft Transport uit Hoevelaken

Dé Post van H.N. Post & Zonen uit Pijnacker en Maarten Bos van Van Hooft Transport BV uit Hoevelaken hebben de eerste stimuleringsvouchers Papierloos Transport ontvangen uit handen van het NLIP.

​Het NLIP (Neutraal Logistiek Informatie Platform) is onderdeel van de Topsector Logistiek. De rol van het NLIP binnen de Topsector is het creëren van randvoorwaarden om data-uitwisseling tussen partijen te bevorderen. Papierloos Transport past binnen deze strategie. Elektronische uitwisseling van informatie heeft vele voordelen ten opzichte van e-mail, faxen, pdf-facturen en bellen, maar is nog geen gemeengoed in de sector. De bestaande koppelingen zijn meestal klantspecifiek en vragen maatwerk van de ICT-afdeling.

Vereenvoudigen gegevensuitwisseling

Een sectorstandaard waaraan bedrijven en ICT-leveranciers zich conformeren vereenvoudigt het gebruik van elektronische gegevensuitwisseling. Bovendien is het kostenverlagend omdat er minder klantspecifieke ICT-ontwikkeling nodig is. Met de initiatieven Papierloos Transport en TransFollow wil TLN de hiervoor benodigde randvoorwaarden creëren voor ondernemers.

Bijdrage doelstelling topsectorenbeleid

TLN draagt hiermee bij aan de doelstelling van het topsectorenbeleid om de toppositie van Logistiek NL binnen Europa te behouden en te versterken. Ook geeft TLN hiermee invulling aan de ontwikkelingen op het gebied van e-facturatie die gestimuleerd worden vanuit het ministerie van Economische Zaken.

Besparen op ICT-kosten

H.N. Post & Zonen en Van Hooft Transport BV zijn overtuigd van het nut van sectorstandaarden en hebben ze geïmplementeerd voor het uitwisselen van facturen en TransFollow-vrachtbrieven met opdrachtgevers.

“Met een sector standaard kunnen we uiteindelijk veel meer klanten en leveranciers aansluiten en besparen we op termijn veel op ICT-kosten. Het elektronisch uitwisselen van transportopdrachten en facturen blijft ingewikkeld wanneer iedereen vasthoudt aan zijn eigen formaat maar is eenvoudig te implementeren indien iedereen zich conformeert aan de standaard in onze sector. Voor de papieren vrachtbrief gebruiken we al jaren een vast formaat dus waarom zouden we dit anders doen voor de digitale vrachtbrief. Daarom hebben wij gekozen voor TransFollow", aldus Dé Post.

Stimuleringsvouchers als bijdrage in de realisatiekosten

Bij het ontwikkelen van elektronische koppelingen zijn meerdere partijen betrokken. Naast de verzender en de ontvanger zijn er twee of meer ICT-systemen betrokken waardoor de implementatie vaak de nodige inspanning vergt. Om het gebruik van de ontwikkelde standaarden te stimuleren biedt het NLIP het bedrijfsleven ter ondersteuning vouchers aan.

Bedrijven die aantoonbaar een koppeling realiseren op basis van de berichtenstandaarden zoals ontwikkeld in Papierloos Transport of bedrijven die aantoonbaar TransFollow gebruiken komen in aanmerking voor een voucher van € 1000,- per unieke koppeling, met een maximum van vijf vouchers per bedrijf.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze vouchers kunt u per e-mail contact opnemen met wvdheuvel@tln.nl. Meer informatie over het NLIP vindt u op www.nlip.org.

Gerelateerde onderwerpen

Papierloos transport