Nederlanders zien mobiliteit vastlopen

Ruim driekwart van de Nederlanders herkent zich in het beeld dat we zowel op de weg als in het openbaar vervoer vastlopen. Dit blijkt uit recent representatief onderzoek van de Mobiliteitsalliantie.

​Mobiliteit staat niet hoog op de politieke agenda, terwijl de Nederlander zich daar wél zorgen over maakt. Ruim drie vijfde van de Nederlanders denkt dat in de toekomst veel mensen meerdere vervoermiddelen gaan gebruiken tijdens één reis, aldus het onderzoek. Driekwart van de Nederlanders wil dat er actie wordt ondernomen om de uitstoot van CO2 en fijn stof te verminderen.

Urgentie ontbreekt

Terwijl we steeds vaker stilstaan in de auto, de vrachtauto of het openbaar vervoer maakt Nederland zich op voor de Tweede Kamerverkiezingen. De Mobiliteitsalliantie maakt zich zorgen dat er te weinig aandacht is voor het vastlopen van de BV Nederland. De urgentie ontbreekt terwijl ons land langzaam tot stilstand komt, waardoor de concurrentiepositie verslechtert en duurzaamheid en luchtkwaliteit achteruit gaan. Volgens de Mobiliteitsalliantie kan en moet dit anders: slimmer, flexibeler, groener en veiliger.

Nationaal Mobiliteitsdebat

Mobiliteit groeit in al haar vormen en in een razendsnel tempo. Reizigers, (vracht)vervoerders en automobilisten merken dit iedere dag: op de weg, op het spoor en op het fietspad. De Mobiliteitsalliantie – een samenwerkingsverband van zeventien organisaties – gelooft dat het anders kan en moet om Nederland bereikbaar, leefbaar en economisch aantrekkelijk te houden.

Politici in discussie

Met de Tweede Kamerverkiezingen in zicht, is het noodzakelijk om deze vraagstukken onder de aandacht van verschillende politici te brengen. Op donderdag 9 maart wordt daarom in Utrecht het Nationaal Mobiliteitsdebat gehouden. Onder leiding van programmamaker Rens de Jong (BNR) gaan Tweede Kamerleden Attje Kuiken ( PvdA), Barbara Visser (VVD), Martijn van Helvert (CDA), Salima Belhaj (D66), Huib van Essen (kandidaat Kamerlid Groen Links) en Eric Smaling (SP) met elkaar en de aanwezige gasten in discussie over de bereikbaarheidsproblematiek en de mobiliteitsthema’s veiliger, groener, slimmer en eerlijker. Ook TLN-leden zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Locatie

Zaal ‘Mission’ - Jaarbeurs
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht

Programma

09.00-09.30 uur: inloop
09.30-12.00 uur: debat
12.00-13.00 uur: lunch

Aanmelden

Aanmelden voor het Nationaal Mobiliteitsdebat kan via www.tln.nl/agenda. Na ontvangst van de aanmelding volgt een bevestiging per e-mail.

Gerelateerde onderwerpen

Infrastructuur