Nieuwe Botlekbrug geopend voor verkeer

Op zondag 12 juli is de zuidelijke rijbaan van de nieuwe Botlekbrug richting Rotterdam officieel in gebruik genomen. Gerard Bastemeijer van Bewonersgroep Nieuw Engeland Hoogvliet, was de eerste automobilist die de oversteek over de Oude Maas maakte.

Op zondag 12 juli is de zuidelijke rijbaan van de nieuwe Botlekbrug richting Rotterdam officieel in gebruik genomen. Gerard Bastemeijer van Bewonersgroep Nieuw Engeland Hoogvliet, was de eerste automobilist die de oversteek over de Oude Maas maakte.

Voordat Rijkswaterstaat akkoord ging met openstelling van de brug is een langdurig testprogramma doorlopen. Vanaf eind 2014 is de brug uitvoerig getest op alle onderdelen. De afgelopen twee maanden is het brugproces intensief getest. De brug wordt beschouwd als een machine en is voorzien van een CE-markering. Daarmee voldoet hij aantoonbaar aan alle essentiële gezondheids- en veiligheidseisen uit de Machinerichtlijn. De brug bevindt zich in een dichtbevolkt en druk bevaren gebied. Een goede doorstroming van het (vaar)wegverkeer is dan ook van groot belang. Om eventuele storingen zo snel mogelijk op te lossen staan er de komende periode 24 uur per dag specialisten van A-Lanes A15 ter plekke klaar. 

Als eind 2015 ook de noordelijke rijbaan van de nieuwe Botlekbrug richting de Maasvlakte is opengesteld is de nieuwe Botlekbrug één van de grootste hefbruggen in Europa. De doorvaarthoogte van de nieuwe Botlekbrug is groter waardoor hij minder vaak open hoeft. De brug zal in de beginperiode gemiddeld maximaal een keer per uur voor minimaal 10 minuten opengaan. Deze openingstijd is afhankelijk van de hoeveelheid schepen die de brug passeren. Ook kan te zijner tijd het scheepvaartverkeer de brug van beide kanten tegelijkertijd passeren. Daarnaast wordt het aantal rijstroken per rijrichting uitgebreid van één naar twee. Op deze wijze draagt de brug bij aan een betere doorstroming op zowel weg als water. 

De bouw van de nieuwe Botlekbrug is onderdeel van het project verbreding A15. De A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein wordt tot eind 2015 aangepakt om de doorstroming te verbeteren en de veiligheid te optimaliseren. In totaal komt er 85 kilometer aan extra rijstroken bij en wordt er een nieuwe bredere en hogere Botlekbrug gebouwd. A-Lanes A15, het consortium dat in opdracht van Rijkswaterstaat de werkzaamheden uitvoert, minimaliseert de hinder als gevolg van de werkzaamheden door slim plannen en bouwen. ​(RO)

Gerelateerde onderwerpen

Infrastructuur