Overheid stapt per 1 januari over op e-facturatie

Vanaf 1 januari 2017 stapt de Rijksoverheid over op e-facturatie.

​Om de regeldruk en administratieve rompslomp verder terug te dringen, heeft het kabinet met het bedrijfsleven afgesproken dat vanaf dat moment alle leveranciers van de Rijksoverheid bij nieuwe inkoopovereenkomsten hun factuur elektronisch moeten indienen.

Besparen met e-facturatie​

Een groot aantal branche organisaties, waaronder TLN en Bouwend Nederland, zijn positief over deze stap. Door het nemen van een voortrekkersrol kan de overheid e-factureren in Nederland definitief op de kaart te zetten en stimuleren dat bedrijven en medeoverheden versneld op e-factureren overgaan. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat overstappen op e-facturatie een jaarlijkse besparing van 1,2 miljard euro oplevert. 

E-facturen indienen via portaal

Bedrijven die voor Rijksopdrachtgevers werken, zoals Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en de ministeries moeten hun facturen elektronisch indienen via een beveiligd kanaal. Een e-mail met een factuur in pdf-formaat als bijlage wordt niet geaccepteerd. Het gaat om een gestructureerd XML-bericht in de juiste standaard, verzonden via een beveiligd kanaal.

​E-facturen voor de overheid kunnen via een portaal van de overheid of een organisatie handmatig aangeleverd worden. Bij grotere volumes kan dit ook rechtstreek op bijvoorbeeld Digipoort bij de overheid of rechtstreeks in het softwarepakket van de ontvanger. Dit laatste is in veel gevallen technisch complex in verband met de verschillende formaten. Het Simpler Invoicing-netwerk biedt hiervoor de oplossing. Veel softwareleveranciers en Billing Service Providers zijn aangesloten op het Simpler Invoicing-netwerk. Binnen dit netwerk maken partijen afspraken over het uitwisselen van formaten en zorgen zodoende dat de factuur in het gewenste formaat bij de ontvanger wordt afgeleverd.

Magazine

In nummer 19 van Transport en Logistiek wordt aandacht besteed aan e-facturatie. U kunt hier onder andere lezen hoe u kunt starten en hoe collega-bedrijven e-facturatie in hun bedrijf gebruiken.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wout van den Heuvel, wvdheuvel@tln.nl

Gerelateerde onderwerpen

Papierloos transport