Rijden zonder bestuurderskaart leidt tot hoge boetes

Versnelde training rij- en rusttijden

Er wordt opvallend vaak rondgereden zonder dat er een bestuurderskaart is geplaatst in de digitale tachograaf. Dat is naar voren gekomen uit diverse afgenomen TLN rijtijdenscans.

​Op basis van geanalyseerde gegevens uit de digitale tachograaf blijkt dat het rijden zonder bestuurderskaart varieert van enkele minuten tot enkele uren. Het rijden zonder bestuurderskaart kan leiden tot hoge boetes van wel €4.400,-.

Out of scope

Er zijn verschillende redenen waarom er zonder bestuurderskaart wordt rondgereden. Zo wachten bestuurders niet lang genoeg bij het plaatsen van de bestuurderskaart, waardoor de tachograaf de kaart nog niet geheel heeft kunnen verwerken en dus niet geregistreerd wordt. Uit verdere analyse is tevens gebleken dat de functie Out of scope niet op de juiste wijze wordt toegepast.

Analyse digitale tachograaf

TLN raadt chauffeurs aan om goed te controleren of er gereden wordt met een bestuurderskaart. Verder is het belangrijk dat er met regelmaat analyses gemaakt worden van de digitale tachograaf, zodat rijden zonder kaart gesignaleerd wordt. Hoe dit soort analyses gemaakt kunnen worden, wordt besproken tijdens de versnelde Training Rij- en rusttijden.

Gerelateerde onderwerpen

Personeel en arbeid