TLN veroordeelt wegblokkades in België

Vanochtend zijn er enkele wegblokkades door actievoerders in België. TLN veroordeelt deze scherp: het vrije verkeer van goederen wordt gehinderd en de veiligheid van chauffeurs ter plaatse is in het geding. TLN roept de autoriteiten op om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze acties zodat vervoerders ongehinderd en veilig hun transporten kunnen uitvoeren.

​​Vanochtend zijn er stakingen op verschillende plaatsen in België. Op het spoor waren ze aangekondigd en kon het bedrijfsleven er rekening mee houden, maar actievoerders hebben nu ook op de weg enkele spontane blokkades opgeworpen. Enkele doorgaande wegen in de omgeving van Luik zijn versperd. Van vreedzaam staken is geen sprake. Integendeel: TLN krijgt signalen van haar leden dat actievoerders zeer grimmig reageren op automobilisten en chauffeurs. 

TLN erkent het stakingsrecht als grondrecht, maar veroordeelt de huidige stakingen scherp. Het vrije verkeer van goederen moet altijd worden gewaarborgd. Zo hebben we dat afgesproken en vastgelegd in Europese wetgeving. Lidstaten zoals België moeten hier alles aan doen. Ook voor de veiligheid van mensen, in dit geval vrachtwagenchauffeurs. Beide punten zijn op dit moment in het geding. TLN heeft de Belgische autoriteiten dan ook opgeroepen om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze stakingen zodat vervoerders en hun chauffeurs ongehinderd en veilig hun transporten kunnen uitvoeren (SB). 


Gerelateerde onderwerpen

Infrastructuur