Terugblik op TLN Live 2018

Er viel veel te bespreken tijdens TLN Live 2018, het jaarcongres van TLN, dat afgelopen zaterdag plaatsvond in de Onderzeebootloods in Rotterdam. Uiteraard werd er ook stilgestaan bij het 25-jarig bestaan van TLN.

​Maarten Bouwhuis, bekend van BNR Nieuwsradio, leidde de circa 800 aanwezigen door het dagprogramma, dat in het teken stond van de actuele thema’s ‘duurzaamheid’ en ‘innovatie’.

Toespraak Arthur van Dijk

Arthur van Dijk, voorzitter van TLN, ging tijdens het congresprogramma in op meerdere onderwerpen, zoals de noodzaak om te digitaliseren, de voorbereidingen op de Brexit en de verdere concretisering van het Klimaatakkoord. Wat ruimer stond hij stil bij de introductie van de kilometerheffing, waar volgens hem steeds meer draagvlak voor bestaat, in de wetenschap dat de inkomsten ervan gebruikt gaan worden voor de verdere verduurzaming van de sector. Van Dijk ging ook nog in op het jongste conjunctuurbericht dat TLN tijdens het congres naar buiten bracht. De winsten in de transport- en logistieksector kwamen in het derde kwartaal van 2018 op het laagste niveau uit sinds begin 2014. ‘Juist nu de economie goed draait, stijgen de prijzen nog steeds niet voldoende om de gestegen kosten te compenseren’, aldus Van Dijk.

Gesprek met de minister

Vervolgens sprak Van Dijk met minister Van Nieuwenhuizen (IenW). Ze gingen onder meer in op de overheidscampagne ‘Mono’, ingezet om het gebruik van sociale media onderweg tegen te gaan. Ook de veiligheid op parkeerterreinen kwam ter sprake, met de toezegging van de minister dat ze in 2019 honderden nieuwe veilige parkeerplaatsen gaat realiseren. Natuurlijk gingen Van Nieuwenhuizen en Van Dijk ook in op de introductie van de kilometerheffing. ‘De regeling past binnen een groter pakket aan overheidsmaatregelen die moeten bijdragen de doorstroming op de Nederlandse wegen.’

De minister blikte ook enthousiast terug op de Experience Week Connected Transport die in oktober plaatsvond. Het schriftelijk verslag ervan overhandigde ze dan ook graag aan Van Dijk. Gevraagd naar haar kijk op de ontwikkelingen rondom het Mobiliteitspakket in Brussel, zei ze ‘het ergste te vrezen’, gezien de complexiteit van het dossier. Ze opperde daarom het pakket op te knippen en per deel te accorderen, zodat de EU-landen op specifieke deelthema’s weer stappen kunnen zetten.

Op het vlak van duurzaamheid is volgens de minister ‘nog alles bespreekbaar’. Het is volgens haar vooral aan de verschillende klimaattafels om het over de vervolgstappen te hebben. Van Dijk sloot het gesprek met de minister af met de overhandiging van een chocolade schaakbord aan Van Nieuwenhoven. ‘U moet op heel veel borden tegelijk schaken. Ik heb veel waardering voor de wijze waarop u dat doet en de transparantie die u daarbij betracht.’

Maarten van der Weijden

Het congresgedeelte werd afgesloten met een mooie presentatie van sportheld Maarten van der Weijden, die terugkeek op zijn elfstedenzwemtocht eerder dit jaar. Zijn conclusie, die natuurlijk ook goed van toepassing is op ondernemers in de transport- en logistieksector: ‘Weet wat je wilt, kies de weg die bij je past, ga onzekerheid niet uit de weg, maak verbinding en accepteer dat het soms anders loopt dan vooraf gedacht.’

Awards

Ook dit jaar reikte TLN prijzen uit aan excellerende mensen en bedrijven in de sector. De TLN innovation-award, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, ging naar Den Hartogh Logistics, een bedrijf dat met de clusteraanpak in het Rotterdamse havengebied heeft geïnvesteerd in een vernieuwend en duurzaam initiatief, met een waarde die groter is dan alleen het eigen bedrijfsrendement.

De JongTLN-award, bedoeld voor talenten die zich durven te onderscheiden en verder durven te kijken dan anderen, ging dit jaar naar Marcus Post van Post-Kogeko. Mede vanwege zijn strategische visie op de toekomst van zijn bedrijf, zijn enthousiasme en het feit dat hij samen met collega-transporteurs werkt aan de voorbereidingen op de komende Brexit.

Na het dagprogramma en de borrel stopten de feestelijkheden rondom het 25-jarig bestaan niet. Foodtrucks stonden klaar met heerlijke hapjes en de benen gingen van de vloer tijdens enkele spetterende optredens.

Powerplein

Tijdens TLN Live was er ruime gelegenheid om het ‘Powerplein’ te bezoeken. Hier werden de bezoekers op een bijzondere wijze op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen en innovaties in de transport- en logistieksector.

​JongTLN-event

Voorafgaand aan het middagprogramma vond het JongTLN-event plaats. Na een welkomstwoord door JongTLN-voorzitter Ard Jongeneel kregen de drie genomineerden voor de JongTLN Award, Simeon Roodenburg van Jan Snel Groep, Marcus Post van Post-Kogeko en Mark Pot van POT Verhuizingen/Logistiek, de gelegenheid zichzelf en hun innovatie te introduceren. Later op de middag, tijdens het congresprogramma, werd de winnaar bekend gemaakt.

Peer Swinkels, directeur van Swinkels Family Brewers, vertelde een boeiend en inspirerend verhaal over het ondernemerschap van hem en het familiebedrijf. ‘Iedere generatie voegt iets unieks toe aan de onderneming.’ Zijn gouden tip voor een familiebedrijf? ‘Zorg dat je allemaal samen aan een missie werkt. Samen ondernemen en het creëren van waarde is wat iedereen bindt.’​

​​Aftermovie

​​Bekijk de impressiefilm van de dag!​

Gerelateerde onderwerpen

Logistiek en Supply chain