Velsertunnel (A22) 16 januari weer open

Na 9 maanden renovatie gaat de Velsertunnel op 16 januari weer open. Vanaf 05.00 uur is de gehele tunnel voor het verkeer beschikbaar. TLN is blij met de opening van de tunnel, die de doorstroming van het verkeer in de IJmond aanzienlijk zal verbeteren.

De Velsertunnel, met bouwjaar 1957 de oudste snelwegtunnel van Nederland, is van binnen compleet gemoderniseerd. De tunnel is onder meer voorzien van een nieuw ventilatiesysteem, nieuwe vluchtwegen en een eigentijdse digitale besturing. Ook is de doorrijhoogte van de tunnel met 12 centimeter vergroot. Deze belangrijke verbetering voor het vrachtverkeer, waar TLN sterk op heeft aangedrongen, zal veel hoogtemeldingen met files als gevolg voorkomen.

Goed resultaat

De Velsertunnel verwerkt dagelijks circa 65.000 voertuigen waaronder zo’n 6.000 vrachtvoertuigen. Deze verkeersstroom moest tijdens de renovatie anders worden verwerkt. De verkeers- en mobiliteitsmaatregelen daarvoor, waaraan TLN heeft meegewerkt, hebben een goed resultaat opgeleverd.

Initiatief van TLN

Op initiatief van TLN heeft het bedrijfsleven aangedrongen op een extra rijstrook in de Wijkertunnel, ingericht voor beroepsmatig verkeer. Dit heeft goed gewerkt. Andere maatregelen uit het totale pakket waren: keerlussen en calimateitenbogen, extra DRIP’s, omleidingsroutes en aanpassing van de bewegwijzering, afritten en opstelstroken, een shuttlebus tussen het station en bedrijventerreinen, een extra pont tussen IJmuiden en Velsen tijdens de spits en de beloning van woon-werkverkeer per fiets.

Hinder

In het weekend voor de heropening van de tunnel krijgt het verkeer nog wel te maken met hinder. De twee tijdelijke verbindingswegen aan de zuidkant van de tunnel (A22 en N208), de keerlussen en de calamiteitenbogen worden dan afgesloten. De tijdelijke extra rijstrook in de Wijkertunnel wordt ook afgesloten. Tijdens dit weekend is de N208 richting Velsertunnel vanaf de toerit Velserbroek dicht. IJmuiden blijft bereikbaar via de gemeentelijke wegen. Verkeer vanuit Haarlem rijdt om via het Rottepolderplein.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid op de A9 tussen de knooppunten Velsen en Beverwijk blijft 90 kilometer per uur totdat er nieuwe belijning is aangebracht. Dat gebeurt naar verwachting dit voorjaar, als de A9 opnieuw wordt geasfalteerd. Tot het voorjaar is Rijkswaterstaat geregeld bezig met herstel van het oorspronkelijke wegennet.

Gerelateerde onderwerpen

Infrastructuur