Vissen in nieuwe vijvers, mensen behouden of toch vervangen?

Krapte op de arbeidsmarkt is overal zichtbaar maar in de logistiek zeker. Wat te doen? Nieuwe mensen aannemen, vervangen of toch behouden? Tijdens het jaarcongres TLN Logistiek vertelden diverse sprekers hoe krapte op de arbeidsmarkt kan worden opgelost.

​​Hoe gaat de arbeidsmarkt er in de toekomst uit zien? Het is een vraag die ons allemaal bezighoudt. De verwachting is dat volgend jaar de werkloosheid laag zal zijn en dat de economische groei zal temperen. We zien dat andere landen om ons heen interessanter worden voor arbeidsmigranten. Vooral het vinden van huisvesting is voor deze groep werknemers in Nederland een groot probleem. 

Om een tekort aan personeel te voorkomen, kan er worden gedacht aan andere groepen mensen zonder werk, die wel graag aan de slag zouden willen gaan:

Statushouders​

Dit is een groep waar veel potentie in zit. Binnen deze groep heeft momenteel slechts 25% een baan. Oorzaken hiervoor verschillen, maar allereerst is de bereidheid van gemeenten om statushouders in te zetten verschillend; er is vaak ook niet een duidelijk aanspreekpunt. Een ander punt is dat de Nederlandse taal vaak niet voldoende beheerst wordt en op de werkvloer kan zorgen voor miscommunicatie en blijkt het inplannen van statushouders moeilijk als zij nog 3 tot 4 dagen in de week bezig zijn met een inburgeringscursus.  

Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat bedrijven de inburgeringscursus in company organiseren om zo statushouders wel efficiënt in te kunnen plannen. De ervaringen bij bedrijven die statushouders inzetten bij hun bedrijfsvoering is –bij goede begeleiding bij aanvang- zeer positief: de mensen zijn bijzonder loyaal en hardwerkend.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt​

In de Quotumwet staat dat iedere werkgever (met meer dan 25 werknemers) een vastgesteld percentage aan werknemers uit deze doelgroep banenafspraak in dienst moet hebben. Veel vacatures kunnen gevuld worden als het werk anders ingericht wordt of als er in functies taken aangepast kunnen worden zodat iemand met een arbeidsbeperking deze openstaande vacature kan vullen. Gemeenten kunnen hier organisaties ook bij helpen.
Het is noodzakelijk om in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt in plaats van problemen te denken in oplossingen. Het investeren in nieuw personeel kost tijd, maar zal uiteindelijk ook veel opleveren. 

Behoud​ van personeel

Den Hartogh Logistics is gekozen tot beste werkgever van het jaar 2018-2019 in de logistieke sector door Effectory. Goed werkgeverschap is iets waar zij zich zeer bewust van zijn, maar wat tegelijkertijd door iedereen anders gedefinieerd wordt. Vrijheid, kaders, top down of bottom up zijn zomaar wat uitdagingen waar zij mee worstelen om tevreden medewerkers te houden die goed werkgeverschap hierin herkennen. 

Inzet technologie​

Bij het inzetten van techniek heerst er vaak de angst dat het werk volledig overgenomen wordt. Niet alleen kunnen robots ingezet worden ter ondersteuning van de dagelijkse –repeterende- werkzaamheden in een warehouse, ook kan RPA (robotic process automation) worden ingezet in kantooromgevingen. Een voorbeeld van RPA is de ondersteuning van helpdeskmedewerkers na het ordenen en scannen van vragen; niet alleen bespaart dit tijd, maar resulteert dit ook in een betere dienstverlening. Een andere vorm voor optimalisatie door techniek is gamification: door een spel​element toe te voegen aan dagelijkse werkzaamheden worden betere resultaten bereikt. Verdergaande mogelijkheden biedt de inzet van Digital Twin en Uberization voor het bereiken van meer efficiency en optimalisaties.

Gerelateerde onderwerpen

Arbeidsmarkt