Vrachtauto niet vaak veroorzaker

Het aantal files is dit jaar tot en met mei met een kwart gestegen ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De filezwaarte (som van lengte maal duur) neemt in deze periode toe met 29 procent.

De filezwaarte neemt in januari van dit jaar, vergeleken met dezelfde maand in 2014 toe met 42 procent, in februari met 11 procent, in maart met 76 procent, in april met 14 procent en in mei met iets meer dan 1 procent. De meeste files (85 procent) ontstaan in de ochtend- en avondspits. ​

Van alle files tot en met mei 2015 wordt 6 procent veroorzaakt door een ongeval. Slechts 0,4 procent van alle files wordt veroorzaakt door een incident waar een vrachtauto bij betrokken is. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 118 files veroorzaakt door een ongeval waarbij ook een vrachtauto betrokken is. Daarbij is niet bepaald dat de vrachtauto de veroorzaker van het ongeval is. Daarnaast zijn 41 files veroorzaakt door een gekantelde vrachtauto en 24 files door afgevallen lading. In het laatste geval kan het ook gaan om afgevallen lading van een ander motorvoertuig zoals een bestel- of personenauto. 

Ontwikkeling filezwaarte per maand t/m mei (2005-2015)​​

Bron: Rijkswaterstaat (NIS)

Gerelateerde onderwerpen

Infrastructuur