Warehousesector komt met gedragscode

Magazijn

‘Een gedragscode moet het aantal bedrijfsongevallen in warehouses verder terugdringen.’ Dit stellen bedrijven, belangenorganisaties (waaronder TLN en FENEX), opleiders en verzekeraars* bij de presentatie van de Code Gezond en Veilig Magazijn.

​​​​De code werd op 13 september​ gepresenteerd. Het is voor het eerst dat partijen die de warehouse- en magazijnsector vormen  zich verenigen.

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een warehouse of magazijn – van steigerbouwers tot het  Europese distributiecentrum van een lampenfabrikant. Hier werken zo’n 600.000 mensen, zoals heftruckchauffeurs, orderverzamelaars en logistieke teamleiders.

Ongevallen

Hoewel het aantal ongevallen in en om het warehouse al jaren licht daalt, vinden er jaarlijks nog steeds 1500 heftruckongevallen plaats waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop. Volgens de betrokken partijen ligt de oorzaak van deze ongevallen voornamelijk in de bedrijfscultuur, zoals de wijze van aansturing. Dit geldt ook voor het ziekteverzuim door fysieke overbelasting, wat bedrijven jaarlijks miljoenen euro’s kost. Dit vraagt volgens alle partijen uit de warehouse- en magazijnsector om een gezamenlijke aanpak voor een gezonder, veiliger en dus efficiënter warehouse  – de Code.

Mensenwerk

Omdat werken in en om het warehouse bovenal mensenwerk is, moeten praktische handvatten over veiligheidsaanpak en gedrag , die voortdurend kunnen worden geraadpleegd, de veiligheid structureel verbeteren. Bedrijven kunnen zich eenvoudig online aanmelden en toegang krijgen tot risicoplekken in het warehouse, veel gestelde vragen, bijeenkomsten en werkbare tips van bedrijven die reeds aan de code meedoen.

TLN en FENEX zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de totstandkoming van deze code en zien de code als een praktische mogelijkheid, zonder verdere verplichtingen, voor de achterban om de veiligheid in de warehouses en magazijnen te vergroten. 

Wilt u meer weten over de code? Kijk dan op www.cgvm.nl of neem contact op met Annemieke Verpoorte of Christiaan van Luik.

* Onder de partijen die vandaag het startschot voor de Code geven, zijn naast initiatiefnemers EVO en BMWT, MKB Nederland, TNO, Transport en Logistiek Nederland, FENEX, het Nederlands Verbond van de Groothandel, het Verbond van Verzekeraars  en diverse bedrijven en opleiders. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt het initiatief.

Gerelateerde onderwerpen

Logistiek en Supply chain; Code Gezond en Veilig Magazijn