Website reisinformatie Velsertunnel is live

In één oogopslag zien waar het druk is op de weg tijdens de renovatie van de Velsertunnel maar ook hoe de situatie op de weg nú is. Het kan met IJmondverkeer.nl

Website reisinformatie Velsertunnel is live

 

In één oogopslag zien waar het druk is op de weg tijdens de renovatie van de Velsertunnel maar ook hoe de situatie op de weg nú is. Het kan met IJmondverkeer.nl, de nieuwe website met actuele routes en reistijden in de IJmond. De site, een initiatief van IJmond Bereikbaar en Rijkswaterstaat, is bedoeld voor tijdens de tunnelsluiting vanaf 15 april. Maar ook nu al kan iedereen hem gebruiken, bijvoorbeeld om te zien waar het druk is op de weg.

 

Vanaf 15 april gaat de Velsertunnel negen maanden helemaal dicht. De hinder tijdens de tunnelsluiting kan stevig zijn, vooral in de ochtend- en avondspits. De vertraging kan dan oplopen tot ongeveer een half uur. IJmondverkeer.nl is bedoeld als extra service aan weggebruikers, vanwege de duur van de tunnelsluiting en de verwachte hinder. De nieuwe site moet mensen helpen de verkeersdrukte te omzeilen en bewuster te reizen. Bijvoorbeeld door eerder of later te vertrekken, een andere route te kiezen, een keertje thuis te werken, of te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer.

 

Realtime reisinformatie

IJmondverkeer.nl is nu al te gebruiken. Bijvoorbeeld om te kijken hoe druk het is op de wegen tijdens de spits. Of om te zien waar de opstoppingen zijn als er een ongeluk is gebeurd. Die informatie is realtime, dus tot op de minuut actueel. Ook is duidelijk welke alternatieve routes er zijn, zodat mensen hun reis om de drukte heen kunnen plannen. Als de tunnel 15 april sluit, wordt de kaart automatisch aangepast, zodat alle nieuwe routes er goed op staan.

 

Wegwijs in omleidingsroutes
Veel mensen rijden tijdens de tunnelsluiting andere routes dan gewoonlijk, omdat ze deels rijden over tijdelijke wegen die Rijkswaterstaat speciaal voor de renovatie heeft aangelegd. De nieuwe website houdt rekening met deze nieuwe wegen en helpt om wegwijs te worden in de tijdelijke situatie.

 

Grote bedrijven doen mee

Voor bedrijven is er een speciale variant van de website. Inmiddels zijn er al meer dan honderd bedrijven (zoals het Rode Kruis Ziekenhuis, Tata Steel en strandondernemers) die daarmee werken. Ze tonen de website bijvoorbeeld in hun ontvangstruimtes en op hun intranet. Via de site krijgen hun medewerkers, klanten, bezoekers en leveranciers verkeersinformatie die is toegespitst op de bereikbaarheid van het bedrijf. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de speciale variant van de website kunnen zich hiervoor aanmelden via de website van IJmond Bereikbaar. GJV.

 

Gerelateerde onderwerpen

Infrastructuur