'Wat telt, is het gevoel op de goede plaats te zitten'

Voor elke uitgave van het 'Transport en Logistiek'-magazine schrijft Arthur van Dijk een column over actuele ontwikkelingen in de sector. Deze keer staat het onderwerp 'drijfveren' centraal.

​Vorige maand was oud-staatssecretaris Fred Teeven bij TLN te gast. Van weinig mensen die zijn vertrokken uit de politiek is zo duidelijk bekend wat ze daarna zijn gaan doen. Geen praatprogramma op tv of hij is komen vertellen over zijn keuze om een paar dagen per week buschauffeur te willen zijn. Dat hij ook aan het stuur zit van zijn eigen bedrijf, is minder bekend.

Uitgenodigd om ons deelgenoot te maken van zijn vroegere en huidige werk, kwam niet zozeer de inhoud van het werk als wel het motto ‘drijfveren’ naar voren. De boodschap van zijn verhaal is eigenlijk dat het niet zozeer belangrijk is wat je precies in je werkzame leven doet, maar dat de innerlijke motivatie het belangrijkste ingrediënt voor plezier in je werk is. En daarmee voor succes.

Zowel Teevens vroegere succes als ‘crime fighter’ als zijn werk als part time buschauffeur zijn terug te voeren op zijn drijfveren. Ze geven het plezier, de uitdaging en de kracht om te excelleren in je werk.

Eenzelfde gevoel kom ik tegen bij jonge mensen die bezig zijn met hun toekomst en bij degenen die door echte vernieuwingen de wereld er anders willen laten uitzien. Het zijn hun drijfveren die ook anderen kunnen inspireren. Daarom is het zo goed om er kennis van te nemen. Als TLN stimuleren we dat graag. Vandaar onze JongTLN-award en Innovation-award. Tijdens ons congres in het najaar zetten we de genomineerden graag in de schijnwerper.

Het motto drijfveren speelt ook in de strijd om personeel voor onze sector. Hoe halen we nieuwe mensen binnen? Door vrachtwagenchauffeurs en logistieke medewerkers te laten vertellen wat hen trekt in hun vak. Waarom ze het een mooie baan vinden, een fijn bedrijf om voor te werken en wanneer ze ’s avonds met een goed gevoel naar huis gaan. Waarom zit de een het liefst achter het stuur van een DAF en kiest een ander voor een Scania of een Mercedes?

Wat telt, is vooral het gevoel op de goede plaats te zitten. Natuurlijk zijn een goede beloning, mooie arbeidsvoorwaarden en een goede toekomst ook belangrijke drijfveren. Wie met plezier naar het werk gaat, levert mooie prestaties en beloont zichzelf. Of je nou officier van justitie, staatssecretaris of buschauffeur bent.

Arthur van Dijk
Voorzitter TLN

Gerelateerde onderwerpen

Arbeidsmarkt