Alarmerende stijging fileschade

File

De schade door files voor de Nederlandse economie steeg in 2015 naar maar liefst 1,1 miljard euro. Het jaar ervoor bedroeg de schade nog 875 miljoen euro.

​De directe schade voor ondernemers steeg met 30% procent – van 98 miljoen in 2014 naar 150 miljoen in 2015. Ondernemersverenigingen EVO, Fenedex en Transport en Logistiek Nederland noemen de cijfers alarmerend en vragen het kabinet om investeringen in fysieke én digitale infrastructuur.

TLN, EVO en Fenedex presenteren de uitkomsten van het onderzoek vandaag in de Economische Wegwijzer, een jaarlijks overzicht van de top-20 duurste files in Nederland voor bedrijven uitgevoerd door onderzoeksbureau TNO.

Aanpakken

Files zorgen niet alleen voor ergernis, maar ook voor onbetrouwbaarheid in de planning van bedrijven. Vrachtauto’s zijn langer onderweg omdat ze stilstaan of moeten omrijden. Deze vertragingen zorgen ook voor indirecte schade zoals lege schappen en vertragingen van productielijnen. EVO, Fenedex en TLN willen daarom dat het kabinet een reeks knelpunten direct aanpakt. Ook moet het kabinet reeks geplande investeringen naar voren halen en papieren procedures digitaliseren. De Tweede Kamer debatteert hier volgende week maandag over.

Schade

Van alle files uit de top-20 steeg de schade in vergelijking met vorig jaar. De grootste economische schade vond plaats op de A15 knooppunt Ridderkerk- Gorinchem: 11,4 miljoen euro, gevolgd door de A13 knooppunt Ypenburg - Kleinpolderplein (11,2 miljoen). De A67 tussen knooppunt Leenderheide en Zaarderheide noteerde de sterkste stijging: 6,5 miljoen euro. Ook op de A12 en A4 zijn extreme toenames van de filedruk te zien.

Gerelateerde onderwerpen

Infrastructuur