Britse Brexit delegatie op bezoek bij Transport en Logistiek Nederland

Britse minister David Jones, aangesteld als minister voor vertrek uit de Europese Unie, bezocht vandaag het hoofdkantoor van TLN in Zoetermeer. Hij werd o.a. vergezeld door de Ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Nederland, Sir Geoffrey Adams.

​Minister Jones benadrukte tegen TLN voorzitter Arthur van Dijk het doel van het Verenigd Koninkrijk een goede handelspartner van de EU te blijven, na een soepele en ordelijk vertrek uit de EU. Omdat het Verenigd Koninkrijk controle wil behouden over de eigen grenzen kan het niet langer in de douane-unie deelnemen, meldde Jones.

Frictieloos

Minister Jones erkende dat handel met het Verenigd Koninkrijk voor Nederland en voor transport en logistiek zeer belangrijk is. Of het nu gaat om bederfelijke waar of de just-in-time logistiek voor auto-onderdelen, de handel moet zo frictieloos als mogelijk worden georganiseerd in de nieuwe handelsrelatie. Hij benadrukte het belang van soepele douaneafhandeling. “Het voordeel van een vertrekkende lidstaat is dat de EU wetgeving al in de Britse is omgezet”, zo zei hij.

Wederzijds belang

David Jones deed tijdens zijn bliksembezoek een oproep tot het bieden van tegenwicht aan politieke neigingen om Groot Brittannië tot een afschrikwekkend voorbeeld te maken voor andere lidstaten die vertrek overwegen. “Artikel 50 in het verdrag van Lissabon is daar om een reden”, zo zei hij. “Wel 17.4 miljoen mensen hebben gekozen voor vertrek, het grootste aantal in welke verkiezing ooit”. Hij riep op de democratische keuze van het Britse volk vooral op een zo zakelijk mogelijke manier te faciliteren, voor wederzijds belang.

Contact

Arthur van Dijk greep het bezoek aan om de minister succes te wensen met wat ongetwijfeld lastige onderhandelingen zullen worden. Hij vroeg aandacht voor anticiperen op douaneproblemen en stelde voor om eventuele extra administratieve handelingen vooral te compenseren met elektronische documentenstromen. Hij sprak met de minister af om in contact te blijven.

Gerelateerde onderwerpen

Brexit