Geen vrijstelling voor vrachtverkeer in Frankrijk op 17-3

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is zeer teleurgesteld over het besluit van de Franse minister van Verkeer om het rijverbod voor vrachtverkeer komend weekend niet op te heffen.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is zeer teleurgesteld over het besluit van de Franse minister van Verkeer om het rijverbod voor vrachtverkeer komend weekend niet op te heffen. TLN had dit verzoek gedaan naar aanleiding van de verkeerschaos op de Noord-Franse snelwegen deze week. Duizenden ondernemers hebben hierdoor veel schade geleden. Door het rijverbod eenmalig op te heffen had nog meer schade kunnen worden voorkomen, aldus TLN

Verkeerschaos
De Noord-Franse snelwegen stonden afgelopen week muurvast. Door de enorme sneeuwval konden vele duizenden automobilisten en vrachtautochauffeurs geen kant meer op. Ook nu nog zijn de problemen op de snelwegen als gevolg van het aanhoudende slechte weer niet volledig opgelost. Duizenden ondernemers in Nederland en Europa hebben hierdoor veel schade geleden.

Eenmalig opheffen weekendrijverbod
In heel Frankrijk geldt een weekendrijverbod voor vrachtverkeer van zaterdagavond 22.00 tot zondagavond 22.00. Om verdere schade te voorkomen heeft TLN afgelopen woensdag de Franse minister van Verkeer dringend verzocht  om dit rijverbod eenmalig op te heffen. Op die manier zouden vervoerders dit weekend  in ieder geval kunnen doorwerken en achterstanden inhalen. Bovendien zouden chauffeurs die zich reeds in het buitenland bevinden maar door de chaos niet terug konden komen, alsnog huiswaarts kunnen keren. Om dit verzoek kracht bij te zetten heeft TLN de hulp ingeschakeld van de International Road Union (IRU), de Europese koepelorganisatie voor wegvervoer, en de Franse belangenbehartiger voor de transportsector FNTR. Ondanks het brede draagvlak, heeft de minister het verzoek toch naast zich neergelegd.

Drukte en nog meer slecht weer
Reden voor dit besluit is dat dit weekend de Franse schoolvakanties eindigen en veel Fransen weer naar huis terug keren. De minister is bang dat een vrijstelling voor het vrachtverkeer tot veel files en verkeersonveilige situaties zal leiden. (FL)

 

Gerelateerde onderwerpen

Handhaving en controles buitenland