Reactie TLN: Vrachtauto's veroozaken nauwelijks files

Slechts 0.25% van alle files in Nederland wordt veroorzaakt door ongevallen met vrachtauto's. Dit schrijft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu vandaag aan de Tweede Kamer.

Slechts 0.25% van alle files in Nederland wordt veroorzaakt door ongevallen met vrachtauto's. Dit schrijft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu vandaag aan de Tweede Kamer. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is blij met deze uitspraak van de minister. TLN roept al jaren dat de oorzaak van files niet bij de vrachtauto ligt en ziet de bevestiging van de minister als steun in de rug. Volgens TLN telt Nederland jaarlijks meer dan 103.000 files en slechts een fractie daar van wordt veroorzaakt door ongevallen met vrachtauto's.

Volgens TLN heeft het imago van de transportsector te lijden onder het beeld dat veel files worden veroorzaakt door vrachtauto's. Volgens TLN is dat mede te wijten aan het filenieuws. Wanneer er een vrachtauto betrokken is bij het ontstaan van de file wordt dit in het filenieuws altijd sterk benadrukt. Luisteraars krijgen hierdoor al snel de indruk dat vrachtauto's veel files veroorzaken, terwijl uit de cijfers blijkt dat dit helemaal niet het geval is. Dit beeld is moeilijk recht te zetten. TLN heeft dit probleem al meerdere malen proberen aan te pakken. maar tot op heden worden vrachtauto's nog altijd genoemd in de filemeldingen. TLN hoopt dat de aandacht van vandaag op dit onderwerp helpt om de onjuiste beeldvorming over het ontstaan van files door vrachtauto's recht te zetten.   

Luister hier naar de radiospot van TLN over vrachtauto-ongevallen en files (FL)

Gerelateerde onderwerpen

Infrastructuur; Verkeersveiligheid