Smartphone app helpt chauffeurs bij vinden vrije parkeerplaats Brabant en Limburg

Chauffeurs op zoek naar een vrije parkeerplaats, krijgen digitale hulp. Vanaf 19 juni is de Parckr smartphone app gratis te downloaden voor vrachtautochauffeurs.

Chauffeurs op zoek naar een vrije parkeerplaats, krijgen digitale hulp. Vanaf 19 juni is de Parckr smartphone app gratis te downloaden voor vrachtautochauffeurs. Parckr informeert chauffeurs waar parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Uniek aan ParckR is dat het niet alleen de huidige, maar ook de verwachte drukte bij aankomst op een parkeerplaats toont. Daardoor is in één oogopslag te zien op welk deel van de route er nog een plekje vrij is.

Parckr informeert chauffeurs over de drukte op parkeerplaatsen op hun route, zodat zij zelf hun rust- en rijtijden vooruit kunnen plannen. Rapp Trans, Adapticon, NOKIA en PEEK Traffic hebben gezamenlijk de technologie ontwikkeld om informatie over parkeerplaatsen in te winnen, de actuele en verwachte bezettingsgraden te bepalen, en de informatie op een overzichtelijke manier te presenteren aan chauffeurs.

De informatie van Parckr wordt ingewonnen van fleet managementsystemen en andere voertuigvolgsystemen. Deze informatie wordt door een computermodel omgezet naar verwachte bezettingsgraden van de parkeerplaatsen. Het belangrijkste voordeel van Parckr is dat er geen meetapparatuur op parkeerplaatsen meer nodig is. Dat betekent dat het in de toekomst tegen relatief lage kosten informatie kan gaan leveren over de drukte op een groot aantal parkeer­plaatsen.

Naast de verwachte drukte, geeft de ParckR app per parkeerplaats aan welke faciliteiten er zijn, en stelt het chauffeurs in staat informatie uit te wisselen via een prikbordfunctie. Zo helpen chauffeurs elkaar om de beste parkeerplek te vinden!

Op 19 juni 2012 start het proefproject van Parckr op de corridor Moerdijk-Venlo. Over twintig parkeerplaatsen in Noord-Brabant en Limburg geeft Parckr informatie over de drukte op de parkeerplaatsen langs de A16, A58 en A67. De Parckr App voor Android smartphones is gedurende 3 maanden gratis te downloaden en te gebruiken door vrachtauto­chauffeurs. (FL/EvdM)

Gerelateerde onderwerpen

Parkeerplaatsen