Persbericht - TLN lanceert criminaliteitstraining voor chauffeurs

In de strijd tegen transportcriminaliteit heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) vandaag een speciale training ‘Beveiliging en Bewustwording' voor vrachtautochauffeurs gelanceerd.

In de strijd tegen transportcriminaliteit heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) vandaag een speciale training ‘Beveiliging en Bewustwording' voor vrachtautochauffeurs gelanceerd. Met deze training wil TLN chauffeurs helpen zich beter te wapenen tegen criminelen en hen ondersteunen om preventieve maatregelen te nemen om de kans op criminaliteit tegen te gaan. De jaarlijkse schade in Europa als gevolg van transportcriminaliteit bedraagt naar schatting 8,2 miljard euro, waarvan circa 350 miljoen euro in Nederland. De lancering van de training vond vandaag plaats tijdens de aftrap van de Week van de Veiligheid bij transportondernemer Wesseling Logistics uit Sassenheim.

Transportcriminaliteit is een groot probleem in Europa. Diefstal van voertuigen en/of lading zijn aan de orde van de dag. In Europa zijn de laatste 7 jaar zo'n 1.200.000 voertuigen gestolen. Daarvan waren gemiddeld 20% vrachtauto's. De totale waarde van de  ladingdiefstallen lag in Europa op 8.2 miljard euro. Circa 350 miljoen euro hiervan betrof Nederland. In gevallen van transportcriminaliteit is de chauffeur het slachtoffer. Lading- en voertuigdiefstal, overvallen, aanhouding door nepagenten en zelfs ontvoering zijn incidenten waar chauffeurs de afgelopen jaar mee te maken hebben gehad. TLN wil chauffeurs en ondernemers helpen zich hier beter tegen te wapenen.

Doel training
TLN wil met de speciale training het gevoel van veiligheid onder chauffeurs verhogen en de kans dat men doelwit wordt van criminelen verkleinen. Hiervoor is het belangrijk dat chauffeurs goed weten wat zij moeten doen om noodsituaties te voorkomen en in geval van calamiteiten, weten hoe zij moeten handelen. In de praktijk blijkt dat vaak met een aantal relatief simpele adviezen en maatregelen, veel ellende kan worden voorkomen.

Opbouw training
De training bestaat uit een programma van 1 dag en is opgebouwd uit verschillende onderdelen. De belangrijkste thema's die tijdens de training aan bod komen zijn bijvoorbeeld: het voorkomen dat je een doelwit wordt, het voorkomen van overvallen, agressietraining, wat te doen tegen illegale migranten die ongewenst meeliften, voorkomen van drugs in voertuig en/of lading en adequate beveiliging van gegevens. (FL)

Gerelateerde onderwerpen

Criminaliteit