Ultieme poging TLN oplossing brandstoftankproblemen Duitsland

De brandstofproblematiek van Nederlandse vervoerders in Duitsland duurt voort. In een ultieme poging om de voortdurende problemen met brandstoftanks in Duitsland op te lossen, heeft de Nederlandse ambassadeur aan de verantwoordelijke Duitse staatsecretaris gevraagd om met een oplossing te komen.

De brandstofproblematiek van Nederlandse vervoerders in Duitsland duurt voort. In een ultieme poging om de voortdurende problemen met brandstoftanks in Duitsland op te lossen, heeft de Nederlandse ambassadeur aan de verantwoordelijke Duitse staatsecretaris gevraagd om met een oplossing te komen. Naar aanleiding van het bezoek van TLN en de ambassadeur aan staatssecretaris Gatzer van Financiën in mei dit jaar, heeft de ambassadeur Gatzer dringend verzocht om de Duitse douaneautoriteiten contact op te laten opnemen met TLN en samen een eind te maken aan de voortslepende affaire.

Problemen brandstoftanks
Al bijna 2 jaar hebben Europese vervoerders last van Duitse controles op brandstoftanks. Duitsland hanteert  als enige Lidstaat strikt de EU regels. Deze stellen dat uitsluitend brandstof in brandstoftanks af fabriek gemonteerd is vrijgesteld van accijnsheffing. In de praktijk echter kiezen veel vervoerders er voor om de brandstoftank achteraf door een gespecialiseerd bedrijf te laten inbouwen, om daarmee beter aan hun eigen wensen tegemoet te komen. Duitsland weigert tot nu toe om dit type brandstoftanks vrij te stellen van accijnsnaheffing. 'Onbegrijpelijk en niet meer van deze tijd', aldus TLN. In mei van dit jaar is TLN daarom op gesprek geweest bij de Duitse staatssecretaris van Financiën, Gatzer.

Enquete
Op verzoek van de Duitse staatssecretaris heeft TLN in een korte enquête  geïnventariseerd hoeveel ondernemers geconfronteerd zijn met deze problematiek. 43 ondernemers hebben gereageerd, die in totaal 188 aanslagen hebben ontvangen. Gezamenlijk hebben deze ondernemers een bedrag van bijna 40.000 euro dubbele belasting betaald. Opvallend is dat een gering aantal bedrijven veelvuldig met deze aanslagen is geconfronteerd, andere bedrijven slechts zeer incidenteel . De douane heeft met name bedrijven die actief zijn op vaste routes in het vizier. In de deelstaten Nordrhein Westfalen, Niedersachsen, Schleswig Holstein, Brandenburg en Baden-Württemberg vinden de meeste controles plaats. (FL) 

 

Gerelateerde onderwerpen

Voertuig(techniek), uitrusting