In onze sector vallen verschillende type voertuigen onder de categorie ‘Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid’ (MMBS). Denk bijvoorbeeld aan terminaltrekkers, reachstackers, heftrucks, shovels en graafmachines. Daarom adviseert TLN goed het wagenpark na te lopen op voertuigen die wellicht geregistreerd moeten worden.
De registratieplicht geldt per januari 2021 voor zowel bestaande als nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Met bestaande (land)bouwvoertuigen bedoelen we:
- Land- en bosbouwtrekkers op wielen of rupsen (lbt’s), ongeacht de maximumconstructiesnelheid
- Motorrijtuigen met beperkte snelheid (mmbs’en) met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u of hoger
- Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken als de maximumconstructiesnelheid hoger is dan 25 km/u of als ze ontheffingsplichtig zijn
Nieuwe (land)bouwvoertuigen worden vanaf 1 januari 2021 door de voertuigdealer automatisch bij de RDW geregistreerd en op kenteken gezet. Dit geldt ook voor aanhangers en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken ongeacht de maximumconstructiesnelheid. De categorie MMBS wordt per 1 januari 2021 vervangen door de categorie ‘Mobiele Machine’ (MM).
Registratie bij de RDW
Bestaande voertuigen kun je in heel 2021 registreren, zonder keuring of schouwing door de RDW. In deze conversieperiode bestaat de registratie uit het online inschrijven en te naamstellen van het voertuig in het kentekenregister van de RDW. Online registreren kan met je DigiD of eHerkenning en kost 18 euro per registratie. Een bestaand kenteken voor grensverkeer (GV-kenteken) kan voor 10,40 euro omgezet worden. De verantwoordelijkheid voor het tijdig, juist en naar waarheid registreren ligt bij de eigenaar. Mocht de RDW een vermoeden hebben dat gegevens niet naar waarheid zijn ingevuld, kan er alsnog een verplichte schouwing volgen.
Verplichting kenteken
Als een bestaand voertuig onder de registratieplicht valt, moet er in veel gevallen een kentekenplaat gemonteerd worden. Bijvoorbeeld als er met het voertuig sneller gereden wordt dan 25 km/u of als er vanwege afmetingen of het gewicht een ontheffing nodig is. Een eigen kentekenplaat kost circa 10-15 euro. De kentekenplaat moet goed zichtbaar aan de achterzijde op het voertuig bevestigd worden. Ook land- of bosbouwaanhangers en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken die zwaarder zijn dan 750 kg moeten verplicht een kentekenplaat hebben. Als er met deze aanhangers en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken niet harder dan 25 km/u wordt gereden en als ze niet ontheffingsplichtig zijn, mag er ook een witte kentekenplaat (volgplaat) bevestigd worden. Uiterlijk 1 januari 2025 moet op elk geregistreerd voertuig een eigen kentekenplaat zitten.
APK en tachograafplicht
Alle lbt’s met een maximumconstructiesnelheid van meer dan 40 km/u zijn tachograafplichtig en per 1 mei 2021 ook APK-plichtig. De opgave voor de maximumsnelheid door de eigenaar is hierin leidend. De snelheid op het kentekenbewijs moet naar waarheid overeenkomen met de werkelijke snelheid. Snelle tractoren die als 40 km/u tractor worden geregistreerd moeten daarom begrensd zijn. Lbt’s die voor agrarische doeleinden gebruikt wordt, zijn niet APK-plichtig en niet tachograafplichtig.
Uitzonderingen
Er zijn een paar uitzonderingen op de registratie en kentekenplicht. Bijvoorbeeld voertuigen die nooit op de openbare weg komen. Op aandringen van TLN zijn ook heftrucks tot en met 1,30 m breed en meeneemheftrucks uitgezonderd van de registratie en kentekenplicht. Voor meeneemheftrucks geldt al het voeren van een witte kentekenplaat van het voertuig waaraan de heftruck bevestigd is.
Meer informatie
Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van de RDW. We raden aan om regelmatig deze website te controleren voor de laatste stand van zaken.