Tegelijkertijd blijkt uit arbeidsmarktonderzoek dat de spanning op de arbeidsmarkt zodanig gaat oplopen dat er in de komende jaren nog veel meer chauffeurs nodig zijn. De sector vraagt daarbij de dringende hulp van de overheid om samen in 2018-2019 3.000 mensen te laten instromen.
Spanning op de arbeidsmarkt
Willem de Vries, directeur van het Sectorinstituut: ‘We zien dat de spanning op de arbeidsmarkt verder oploopt. De uitdaging voor de komende jaren is het voldoen aan de grote vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Met het project ‘2.000 chauffeurs gezocht’ hebben we laten zien dat we in korte tijd goede chauffeurs kunnen werven, testen en laten zij-instromen.’
Oproep aan overheid
Arthur van Dijk, voorzitter van TLN: ‘De sector transport en logistiek laat zich momenteel maar beschrijven door een woord: groei. Maar tegenover alle positieve tendensen staat een belangrijk zorgpunt: zijn er voldoende goede arbeidskrachten? De sector zal investeren in een financiële regeling voor een chauffeursopleiding voor instromers. Om echter de grote benodigde aantallen te kunnen financieren, roep ik de overheid op om deze regeling mede te financieren.’
Positief beeld
In de ‘Arbeidsmarktrapportage voor het beroepsgoederenvervoer over de weg en logistiek’ wordt een positief beeld van de sector geschetst. Zowel de vervoersvraag en het aantal werkgevers als het aantal werknemers in de sector nemen snel toe. Het aantal werknemers stijgt al sinds 2014, het 13e kwartaal op rij en in totaal met 11%. In ruim een jaar tijd is het aantal ondernemingen met 5% gestegen en 55% van de werkgevers verwacht een beter jaar dan vorig jaar.
Sociale partners
Het Sectorinstituut Transport en Logistiek organiseerde de bijeenkomst ‘Méér chauffeurs voor de sector’ in opdracht van de sociale partners (FNV Transport & Logistiek, CNV Vakmensen, TLN en VVT) en werd mede mogelijk gemaakt door het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds van de sector transport en logistiek (SOOB).